Nagyvilág

Schmitt: Magyarország jó úton halad

Schmitt Pál az EP elnökének kifejtette: Magyarország jó úton halad, és rövid időn belül európai partnereink is látni fogják az eredményeket.

Schmitt Pál magyar államfő Martin Schulzcal, az Európai Parlament (EP) januárban hivatalba lépett, szocialista párti elnökével találkozott kétnapos brüsszeli látogatásának második napján, szerdán. Schmitt Pál gratulált a német politikusnak EP-elnökké történt megválasztásához, és sok sikert kívánt munkájához.

A köztársasági elnök nagyra értékelte, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök januárban lehetőséget kapott az akkor frissen hivatalba lépett Schulztól arra, hogy az EP plénuma előtt ismertesse Magyarország erőfeszítéseit. Schmitt szerint ez a gesztus is azt bizonyította, hogy az Európai Parlament továbbra is a valódi európai viták és a demokrácia színtere.

Schmitt Pál biztosította tárgyaló partnerét arról: a magyar kormány által végrehajtott átalakítás és a gyors törvényalkotási tempó azt célozza, hogy Magyarország “ismét az Európai Unió egyik legstabilabb és legelismertebb tagja lehessen”. Emlékeztetett arra: a rendszerváltás kezdete óta a magyarok álma az volt, hogy az ország csatlakozzon az Európai Unióhoz. Ez az elkötelezettség – tette hozzá – azóta sem változott.

A Köztársasági Elnöki Hivatal tájékoztatása szerint az államfő hangsúlyozta, hogy “Magyarország jó úton halad, és rövid időn belül európai partnereink is látni fogják az eredményeket”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik