Nagyvilág

Évek óta képtelenek elnököt választani Moldovában

Két és fél éve nincs elnöke Moldovának. Március közepén ismét megpróbálkoznak a választással.

A moldovai parlament március 16-ra tűzte ki az újabb elnökválasztást szerdán miután a kormányzó pártkoalíció, a Szövetség az Európai Integrációért közös jelöltről állapodott meg a szocialisták képviselőcsoportjával. A választás kiírásáról beterjesztett határozat szavazásán az ellenzéki Moldovai Kommunista Párt képviselői nem vettek részt.
A moldovai parlament már két és fél éve képtelen megválasztani az ország új államfőjét, ami miatt a volt szovjet tagköztársaság elhúzódó belpolitikai válságban él.

Ha a mostani törvényhozás sem tud államfőt választani, három éven belül a negyedik előre hozott parlamenti választást kell majd kiírni. A 101 tagú moldovai parlamentben 61 szavazatra van szükség az államfő megválasztásához. A kormányzó koalíció 59, míg a törvényhozás munkáját bojkottáló ellenzéki kommunista párt 39 mandátummal rendelkezik. Így az Igor Dodon vezette szocialisták négy képviselőjéből háromnak a szavazatára is szükség lesz az elnök megválasztásához.

Az egyik államfőjelölt, Veronica Bacalu 2003-ig a moldovai jegybank alelnöke volt. Azóta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) washingtoni székhelyén dolgozik. A szocialisták feltétele az volt, hogy az elnökjelölt ne legyen egyik párt tagja sem.
A kommunisták bojkottálják a parlament tavaszi ülésszakát, s tüntetéseken követelik a kormány lemondását, a parlament feloszlatását és új törvényhozási választások kiírását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik