Nagyvilág

Lecsapott a jemeni al-Kaida

185-re emelkedett a Jemen déli részén az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet helyi ága által vasárnap végrehajtott támadás halálos áldozatainak a száma.

Egy ádeni katonai kórházi forrás tájékoztatása szerint 103 katona vesztette életét a merényletben, amelynek célpontja egy laktanya volt, ez a szám azonban tovább emelkedett, miután kedden újabb holttesteket találtak a támadás helyszínének környékén. Egy neve elhallgatását kérő katonai tisztségviselő korábban arról is beszámolt, hogy a szélsőségesek huszonöt fegyverest veszítettek. Kedden ez utóbbi veszteségmérleget 32-re módosították.

Az incidens Abjan kormányzóság székhelyén, Zindzsibárban történt, és az egyik legvéresebb azóta, hogy a hadsereg felvette a küzdelmet az arab-félszigeti országot destabilizáló radikális iszlamisták ellen, akik a térség több városát is ellenőrzésük alatt tartják.

Megfigyelők szerint a mostani támadás válasz volt Jemen újdonsült elnökének ígéretére, miszerint felveszi a harcot a nemzetközi terrorhálózat – legaktívabbnak mondott – jemeni ágával.

Washington aggodalmának adott hangot a támadás miatt; a Pentagon ugyanakkor tudatta, a jemeni kormány stabilitására a történtek nem jelentenek semmilyen fenyegetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik