Nagyvilág

Óceánjáró-balesetek: becsődöl az olasz cég?

A Costa Crociere olasz hajóscég kártérítést fizet az Indiai-óceánon meghibásodott Costa Allegra utasainak, ám eközben már a cég jövőjét is veszély fenyegeti. A közelmúlt két balesete nyomán szóba jöhet a vállalat felszámolása.

A három napon át az Indiai-óceánon hánykolódó és csütörtökön partot ért Costa Allegra több mint hatszáz utasának a Costa Crociere felajánlotta, hogy visszafizeti az út árát és ugyanekkora összegű kártérítést is ad. Az utasok hetven százaléka a vakáció folytatását választotta a Seychelles-szigeteken a Costa Crociere költségére.

Az Allegrán hétfőn tűz ütött ki, s ezt követően 3 napon át vontatni kellett, míg végül befutott a Seychelles-szigetek fővárosába. Január 13-án Olaszország partjainál zátonyra futott a cég egy másik hajója, a Costa Concordia, s itt 32-en meghaltak.

Mindezek nyomán a céget nem anyagi csőd, hanem a márkanév értékvesztése fenyegeti. Ezért a genovai hajótársaság tulajdonosa, az amerikai Carnival egyes lapok szerint a Costa megszüntetését tervezi. Ezt erősítette meg Genova polgármestere is, aki aggodalmát fejezte ki a csak Liguriában húszezer olasz munkahelyet biztosító Costa Crociere sorsa miatt.

Szombaton kezdődik a Costa Concordia balesetének bizonyítási eljárása. A területileg illetékes Grossetót jelölték ki helyszínként.Több százan jelezték részvételüket a Costa Concordia több mint háromezer utasa közül. Az utasokat, a harminckét áldozat családjait, a Costa Crociere hajótársaságot, a Concordia kapitányát, Francesco Schettinót és a legénység tagjait ötszáz ügyvéd képviseli. Tömegesen akkreditáltatta magát a sajtó, Grossetóban minden szállodaszoba foglalt. Ennek során nyilvánosságra hozzák az óceánjáró fekete dobozának tartalmát és kijelölik a vizsgálatokkal megbízandó szakértőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik