Nagyvilág

Miért kekeckednek a magyar útlevélkezelők?

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség értetlenül áll a magyarországi határrendészek értelmetlennek tűnő szőrszálhasogatása előtt – írja a Kárpátalja című lap.

Az elmúlt héten számos érvényes vízummal Kárpátaljáról Magyarországra tartó utazót fordítottak vissza az útlevél-ellenőrzés során a határ magyar oldaláról azért, mert nem tudták felmutatni az érvényes schengeni vízum mellett a könnyített vízumigényléshez a KMKSZ által kiadott támogató nyilatkozatot (garancialevelet). A szövetség elnöksége legutóbbi ülésén külön napirendi pontban foglalkozott az ukrán–magyar határátkelőkön történtekkel.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságon a Kárpátaljának elmondták, hogy a schengeni határellenőrzési kódex értelmében az útlevélkezelőnek jogában áll kérni a belépésre jelentkezőtől a szóban forgó dokumentumot, bár azt az utazónak nem kötelező magánál tartania. Ugyanakkor a hatóság szóvivője nem tudott magyarázattal szolgálni arra, hogy ha egyszer korábban sohasem kérték ellenőrzéskor a támogató nyilatkozat felmutatását, most váratlanul miért fordítottak vissza annak hiánya miatt több tucat embert a határról.

A KMKSZ elnöksége ezért úgy döntött, hogy közvetlenül Martonyi János külügyminisztertől és Pintér Sándor belügyminisztertől kérnek magyarázatot a kárpátaljai magyarokkal szembeni méltánytalan eljárásra – áll a Kárpátalja cikkében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik