Nagyvilág

Nemzetisége miatt zaklattak egy pilótát

A Jat Airways szerb nemzeti légitársaságot a bíróság 38 ezer eurónak megfelelő összeg megfizetésére kötelezte, mert alkalmazottai az egyik pilótájával szemben diszkriminatív módon viselkedtek, és folyamatosan zaklatták, kigúnyolták.

A belgrádi Felső Bíróság elsőfokú ítéletében kimondta, hogy az alperes, azaz a Jat Airways 2009 áprilisa, tehát a megkülönböztetést tiltó törvény hatályba lépése óta diszkriminatív magatartást tanúsított Aleksandar Pfeifer pilótával szemben.

A 49 esztendős Aleksandar Pfeifer tavaly júniusban a belgrádi négyes számú községi bíróságon keresetet indított a szerb légitársaság ellen, mert – mint állította – “munkahelyén rendszeres megkülönböztetésnek és zaklatásnak volt kitéve, mert német származású és katolikus vallású”.

A belgrádi bíróság, ítéletében leszögezte, hogy a Jat Airways “beszüntetett minden normális kommunikációt Pfeiferrel, több alkalommal hivatalosan beszélgetésre idézték be őt, majd ezekre a beszélgetésekre rendre nem került sor, törvénytelenül azzal fenyegették, hogy felbontják munkaszerződését, a Jat nem tájékoztatta Pfeiffert repülési feladatairól, és ahelyett, hogy felszállási engedélyeket kapott volna, minden indoklás nélkül oktató órákra citálták”.

A Jat alkalmazottai – hangsúlyozza a bírósági ítélet – éveken át szégyenteljesen és sértő módon “Lehr tábornoknak” (a Belgrád 1941 április 6-ai bombázását irányító német főtiszt) gúnyolták és “sváb” jelzővel illették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik