Nagyvilág

Hatvan éve eltűnt katonáit keresi Amerika Észak-Koreában

Észak-Koreában érkezett egy amerikai hajó, amely részt vesz az 1950-53-ban vívott koreai háborúban elesett több ezer amerikai katona holttestének felkutatására indított programban.

Észak-Koreában érkezett egy amerikai hajó, amely részt vesz az 1950-53-ban vívott koreai háborúban elesett több ezer amerikai katona holttestének felkutatására indított programban – közölte kedden Washingtonban Robert Willard, az Egyesült Államok csendes-óceáni flottájának parancsnoka. Willard szerint a hajó a Phenjantól nyugatra fekvő Nampho kikötőjébe érkezett, és kirakodja a kutatáshoz szükséges berendezéseket. Egyes hírügynökségi jelentések szerint hadihajóról van szó.

Az amerikai és az észak-koreai haderő képviselői tavaly októberben állapodtak meg arról, hogy újrakezdik az elesett amerikai katonák maradványainak felkutatását. Az egyezséget akkor a kétoldalú viszony enyhülésének jeleként értelmezték Washingtonban. A program hivatalosan március 1-én kezdődik, s a hónap folyamán megérkezik Észak-Koreába a kutatásban részt vevők amerikai katonák első csoportja.

A Pentagon becslése szerint Észak-Koreában mintegy 5500 amerikai katona maradványait lehetne még fellelni. Az elesett amerikaiak felkutatása 1996-ban kezdődött, s azt 2005-ben George W. Bush elnök függesztette fel, a kétoldalú kapcsolatok kiéleződése miatt. Máig ez az egyetlen formája az amerikai-észak-koreai katonai együttműködésnek.

A koreai háború után Washington és Phenjan nem kötött békeszerződést és nem létesített diplomáciai kapcsolatot egymással. Az Egyesült Államok mintegy 28 ezer katonát állomásoztat Dél-Koreában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik