Nagyvilág

Súlyos csapás a szomáliai iszlamistákra

Etióp csapatok segítségével elfoglalták a szomáliai kormányerők al-Shabaab milícia egyik fontos erősségét.

Ellenőrzésük alá vették Baidoa (Baydhabo) városát a szomáliai ideiglenes kormány erői, az etióp hadsereg segítségével. A hírt először a helyi lakosok közölték, majd hivatalosan megerősítette a katonai vezetés is. Közben az ENSZ Biztonsági tanácsa egyhangúlag megszavazta, hogy a Szomáliában a jelenlegi 12 ezerről 17 731 főre emeljék az Afrikai Unió (AU) katonáinak létszámát.

A Mogadishutól 250 kilométerre északnyugatra fekvő település ellen előző nap indult meg a támadás heves harcok közepette, de magában a városban már nem ütköztek ellenállásba a kormányerők. “Egy lövés sem dördült el” – mondta telefonon a szomáli hadsereg képviselője.

Egy helyi lakos telefonon elmondta, hogy a szélsőségesek a környékbeli bozótos területre vonultak vissza a tankokkal kísért katonák elől. Szerinte lövöldözés is volt. A al-Shabaab később a honlapján elismerte, hogy fegyveresei kivonultak a városból, de az állítása szerint csak ezért, hogy bekerítsék. “Baidoa lesz az etiópok temetője” – fenyegetőzött egy szóvivőjük.

A második legfontosabb erősségüknek tartott Baidoa elvesztése súlyos csapás az iszlamisták számára, akik a déli országrészben is védekezésre kényszerültek: ott kenyai csapatok szorongatják őket, és az ellátásuk szempontjából létfontosságú kikötővárosuk, Kismayo elfoglalására törnek.

Közben az ENSZ Biztonsági tanácsa egyhangúlag megszavazta, hogy a Szomáliában a jelenlegi 12 ezerről 17 731 főre emeljék az Afrikai Unió (AU) katonáinak létszámát. A testület mind a 15 tagja által megszavazott határozat felhatalmazta az AU egységeit, hogy támadást indítsanak az as-Shabaab iszlamista militáns szervezet ellen, foglaljanak el területeket és jelentősen megnövelte a kontingens költségvetését.

Az ország déli részében állomásozó kenyai csapatok mostantól az Afrikai Unió egységeinek (AMISOM) közös parancsnoksága alá kerülnek, az as-Shahaab baidoai (baydhaboi) központját elfoglaló etióp erők viszont nem.

Szomáliában immár több mint két évtizede nincs központi kormányzata, az al-Kaidával szövetséges as-Shabaab fegyveresei és más militáns szervezetek az ország egyre jelentősebb területeit vonják az ellenőrzésük alá. Az AMISOM tavaly óta nyújt támogatást a szomáliai ideiglenes kormánynak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik