Nagyvilág

Aki letaszítja a first ladyket a trónról

Akárcsak Nicolas Sarkozy neje, Kína leendő első hölgye is énekesnőből avanzsált elnökfeleséggé. Szó sincs szerény háziasszonyról, vagy éppen egy visszahúzódó, kertészkedő feleségről, Peng asszony már most elhomályosítja férje jelenlétét.

Hszi Csin-ping, a majdani kínai elnök felesége, a 49 éves Peng Li-jüan igazi celebnek számít Kínában. Gyönyörű és híres. Nemcsak énekesnő, műsorvezetőnő, hanem a kínai hadsereg kórusában is komoly (tábornoknak megfelelő) rangot betöltő, nemzeti büszkeség.


Olykor egyenruhában lép fel

Imádják

Viselhet merész ruhákat, hordhat erős sminket, a kínaiak odáig vannak érte, úgy ahogy van. A legnézettebb kínai tévéműsor, az éves Tavaszi Fesztivál Gála háziasszonya. A dalai azonban egytől egyig korántsem Kína győzelméről szólnak, hanem a szerelemről.

Már most kijelenthető, hogy aktív szerepet tölt majd be first ladyként, mihelyst az 58 éves férje, Kína jelenlegi alelnöke – várhatóan októberben vagy novemberben – átveszi a hatalmat. Ez pedig politikai szempontból nézve szinte forradalmi változást idéz elő, hiszen az elmúlt három évtizedben egyik elnökfeleségről sem lehetett elmondani, hogy serényen kivette volna a részét a titulusával járó feladatokból. Eddig ugyanis egyáltalán nem töltöttek be aktív szerepet a kínai vezetők feleségei. A jelenlegi kínai elnök, Hu Jintao felesége, Liu Yongqing ritkán tűnik fel a nyilvánosság előtt, vagy ha meg is jelenik, akkor pedig szinte alig beszél. Hu Jintao elődjének, Csiang Cö-minnek (Jiang Zemin) a felesége is visszafogott first ladyként viselkedett. Korábban viszont Mao Ce-tung felesége, Csiang Csing igencsak kétes hírnévre tett szert: az úgynevezett „négyek bandájának” tagjaként letartóztatták, majd halálra ítélték.

Ezerrel pörög

Peng asszony aktív szerepe már eddig is megmutatkozott, tavaly például a WHO tuberkulózis és az AIDS elleni jószolgálati nagyköveteként lobbizott világszerte azért, hogy a kormányok lépjenek akcióba ezeknek a betegségeknek a megelőzése és kezelése érdekében. A 2008-as szecsuáni földrengés után, a katasztrófa sújtotta területeken pedig egyből megjelent a nyilvánosság előtt a kislányával, az akkor 16 éves Xi Mingze-vel, és segített a kárelhárítási munkálatokban.

Egyesek azonban nem nézték jó szemmel Kínában, hogy megnyert egy 1 millió jüanos (körülbelül 160 ezer dolláros) díjat tavaly decemberben, amikor is első helyen végzett a Kínai Művészeti Versenyen, amelynek a díjazottak soraiban a hongkongi filmsztár, Jackie Chan is ott volt.

Ami a megjelenését illeti, egyelőre még nem olyan tündöklő, mint a divatdiktátor Michelle Obamáé, aki előszeretettel hordja kedvenc divattervezőjének, Jason Wunak a kreációit, vagy éppen Carla Brunié. Peng asszony ugyanis hol katonai egyenruhát visel, hol pedig extravagáns ruhákat, erős sminkkel és dauerolt hajjal megspékelve.

Jót tesz az imázsnak

A politikai elemzők szerint a leendő first lady a támogatásával elősegítheti, hogy „lágyuljon” az elnöki imázs Kínában. Ráadásul az országot az utóbbi években teljesen átjárta a közösségi média, és a kínaiak szinte minden olyan hírre harapnak, amely a vezetőik magánéletébe enged bepillantást. Peng asszonynak a „megnyílással” biztos nem lesz gondja, hiszen már eddig is nyíltan beszélt a párjával való kapcsolatáról. Például 2007-ben az egyik női magazinnak őszintén beszámolt a kapcsolatukról: „Amikor hazaér, ő csupán a férjem, nem több. Amikor én hazaérek, egyáltalán nem úgy gondol rám, mint egy híres sztárra, a szemében csupán a felesége vagyok”.

Peng asszony és férje

Egy közös barátjuk mutatta be őket egymásnak a ’80-as években, akkoriban Hszi Csin-ping még Xiamen polgármestereként dolgozott. Egyszer már nős volt, Kína nagy-britanniai nagykövetének a lányát vette el, de a házasság csupán 3 évig tartott, és gyerekük sem született. Peng asszonynak ugyan első látásra rusztikusnak és öregnek tűnt leendő férje, de később már pozitívabbá változott a véleménye a férfiről, és nagyon intelligensként jellemezte, különösen azok után, hogy az éneklési technikáját firtatta. Később Hszi bevallotta neki, hogy az első találkozásukkor már 40 perc után biztos volt abban, hogy ő lesz a felesége. A politikus megérzése tartósnak bizonyult, hiszen immár több mint 20 éve házasok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik