Külföld

Aki letaszítja a first ladyket a trónról

Farkas Cintia
Farkas Cintia

2012. 02. 21. 09:00

Akárcsak Nicolas Sarkozy neje, Kína leendő első hölgye is énekesnőből avanzsált elnökfeleséggé. Szó sincs szerény háziasszonyról, vagy éppen egy visszahúzódó, kertészkedő feleségről, Peng asszony már most elhomályosítja férje jelenlétét.

Korábban a témában:

Hszi Csin-ping, a majdani kínai elnök felesége, a 49 éves Peng Li-jüan igazi celebnek számít Kínában. Gyönyörű és híres. Nemcsak énekesnő, műsorvezetőnő, hanem a kínai hadsereg kórusában is komoly (tábornoknak megfelelő) rangot betöltő, nemzeti büszkeség.

peng (peng, )
Olykor egyenruhában lép fel

Imádják

Viselhet merész ruhákat, hordhat erős sminket, a kínaiak odáig vannak érte, úgy ahogy van. A legnézettebb kínai tévéműsor, az éves Tavaszi Fesztivál Gála háziasszonya. A dalai azonban egytől egyig korántsem Kína győzelméről szólnak, hanem a szerelemről.

Már most kijelenthető, hogy aktív szerepet tölt majd be first ladyként, mihelyst az 58 éves férje, Kína jelenlegi alelnöke – várhatóan októberben vagy novemberben – átveszi a hatalmat. Ez pedig politikai szempontból nézve szinte forradalmi változást idéz elő, hiszen az elmúlt három évtizedben egyik elnökfeleségről sem lehetett elmondani, hogy serényen kivette volna a részét a titulusával járó feladatokból. Eddig ugyanis egyáltalán nem töltöttek be aktív szerepet a kínai vezetők feleségei. A jelenlegi kínai elnök, Hu Jintao felesége, Liu Yongqing ritkán tűnik fel a nyilvánosság előtt, vagy ha meg is jelenik, akkor pedig szinte alig beszél. Hu Jintao elődjének, Csiang Cö-minnek (Jiang Zemin) a felesége is visszafogott first ladyként viselkedett. Korábban viszont Mao Ce-tung felesége, Csiang Csing igencsak kétes hírnévre tett szert: az úgynevezett „négyek bandájának” tagjaként letartóztatták, majd halálra ítélték.

Ezerrel pörög

Peng asszony aktív szerepe már eddig is megmutatkozott, tavaly például a WHO tuberkulózis és az AIDS elleni jószolgálati nagyköveteként lobbizott világszerte azért, hogy a kormányok lépjenek akcióba ezeknek a betegségeknek a megelőzése és kezelése érdekében. A 2008-as szecsuáni földrengés után, a katasztrófa sújtotta területeken pedig egyből megjelent a nyilvánosság előtt a kislányával, az akkor 16 éves Xi Mingze-vel, és segített a kárelhárítási munkálatokban.

Egyesek azonban nem nézték jó szemmel Kínában, hogy megnyert egy 1 millió jüanos (körülbelül 160 ezer dolláros) díjat tavaly decemberben, amikor is első helyen végzett a Kínai Művészeti Versenyen, amelynek a díjazottak soraiban a hongkongi filmsztár, Jackie Chan is ott volt.

Ami a megjelenését illeti, egyelőre még nem olyan tündöklő, mint a divatdiktátor Michelle Obamáé, aki előszeretettel hordja kedvenc divattervezőjének, Jason Wunak a kreációit, vagy éppen Carla Brunié. Peng asszony ugyanis hol katonai egyenruhát visel, hol pedig extravagáns ruhákat, erős sminkkel és dauerolt hajjal megspékelve.

Jót tesz az imázsnak

A politikai elemzők szerint a leendő first lady a támogatásával elősegítheti, hogy „lágyuljon” az elnöki imázs Kínában. Ráadásul az országot az utóbbi években teljesen átjárta a közösségi média, és a kínaiak szinte minden olyan hírre harapnak, amely a vezetőik magánéletébe enged bepillantást. Peng asszonynak a „megnyílással” biztos nem lesz gondja, hiszen már eddig is nyíltan beszélt a párjával való kapcsolatáról. Például 2007-ben az egyik női magazinnak őszintén beszámolt a kapcsolatukról: „Amikor hazaér, ő csupán a férjem, nem több. Amikor én hazaérek, egyáltalán nem úgy gondol rám, mint egy híres sztárra, a szemében csupán a felesége vagyok”.

peng (peng, )Peng asszony és férje

Egy közös barátjuk mutatta be őket egymásnak a ’80-as években, akkoriban Hszi Csin-ping még Xiamen polgármestereként dolgozott. Egyszer már nős volt, Kína nagy-britanniai nagykövetének a lányát vette el, de a házasság csupán 3 évig tartott, és gyerekük sem született. Peng asszonynak ugyan első látásra rusztikusnak és öregnek tűnt leendő férje, de később már pozitívabbá változott a véleménye a férfiről, és nagyon intelligensként jellemezte, különösen azok után, hogy az éneklési technikáját firtatta. Később Hszi bevallotta neki, hogy az első találkozásukkor már 40 perc után biztos volt abban, hogy ő lesz a felesége. A politikus megérzése tartósnak bizonyult, hiszen immár több mint 20 éve házasok.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.