Nagyvilág

Börtönostrom a Fülöp-szigeteken: több halott és sebesült

Gránátokkal és egyéb fegyverekkel felszerelt tucatnyi támadó megostromolt egy börtönt a Fülöp-szigeteken, hogy kiszabadítsa egyik fogva tartott társát.

A rendőrség visszaverte a támadást, amelyben három ember meghalt, további tizenöt pedig megsebesült – közölték hétfőn a hatóságok. A támadás a déli országrészben fekvő Kidapawan városában történt, helyi idő szerint vasárnap este.

A támadók gránátot lőttek ki a városi börtön kapujára, majd tűzharcot vívtak az őrökkel, akiknek rendőrök siettek a segítségükre. A támadók később visszavonultak, de előtte még működésbe hoztak egy robbanószerkezetet, és rálőttek a közelben tartózkodó civilekre.

A hatóságok a Moro Iszlám Felszabadítási Front nevű lázadószervezet számlájára írták a támadást, de a csoport szóvivője ezt cáfolta.

A szervezetnek mintegy 12 ezer fegyverese van, és független muzulmán államot akar létrehozni a jobbára katolikusok lakta szigetország déli harmadán. Az 1978 óta tartó lázadásban eddig mintegy 150 ezer ember vesztette életét, és több százezren hagyták el otthonukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik