Nagyvilág

Öngyilkos merénylet Bagdadban

Legkevesebb tizennyolcan vesztették életüket vasárnap Bagdadban az iraki főváros rendőrakadémiája ellen végrehajtott öngyilkos merényletben - közölték helyi biztonsági források.

A robbanóövet viselő merénylő az épület bejáratánál robbantotta fel magát, a sebesültek száma az eddigi információk szerint legalább huszonhét.

Későbbi beszámolók szerint a merénylő robbanóanyaggal megrakott gépkocsit vezetett az épület kapuján kilépő és a biztonsági övezetet már elhagyó rendőrújoncok közé. A halott és sebesült áldozatok mindegyike közülük, illetve kiképző tisztjeik közül került ki.

Bagdadban a legutóbbi legvéresebb merényletet január 27-én hajtotta végre ugyancsak egy kamikaze hajtotta végre: egy kórház előtt hozott működésbe egy robbanószerkezetet, s a detonációban harmincegyen vesztették életüket.

Irakban a 2006-os és 2007-es évek erőszakcselekményeinek a tetőzése utána megritkultak ugyan a merényletek, de nem maradtak abba. Az idén januárban 157 személy halt meg különböző támadásokban. Vasárnap a bagdadi rendőrakadémia elleni támadás áldozatain kívül hét másik személy halt meg az ország más részein pokolgépes merényletekben, vagy lövöldözésben.

Öngyilkos merénylő áldozata lett egy négytagú család – három nő és egy férfi – a fővárostól 60 kilométerre északra lévő Baakúbában is. Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő egyik csoport tagjai támadták meg házukat. Az áldozatok állítólag rendőrségi informátorok voltak.

A városban ismeretlen fegyveresek támadásának áldozata lett egy rendőr és négy milicista is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik