Nagyvilág

Már ötmillió autó pöfékel Pekingben

A túllterhelt kínai fővárosban tavaly már korlátozták az új autók vásárlását, és csak sorsolással lehet rendszámhoz jutni.

A kínai fővárosban 1997-ben érte el az egymillliót a gépjárművek száma, és azóta rohamosan nőtt az üzembe helyezett autók száma. A második millióhoz hat évre volt szükség, míg a harmadikhoz már mindössze 3 év elég volt. A negyedik milliót két év és hét hónap alatt érték el, 2009 decemberében.

Az autók számának növekedésével együtt egyre drámaibbá vált a közlekedés a nagyvárosban, valamint jelentősen romlott a levegő minősége, amelyet a világ egyik legrosszabbjaként tartanak nyilván. A kínai hatóságok ezért korlátozást vezettek be az autóvásárlásra, és 2011 januárja óta csak sorsoláson lehet rendszámhoz jutni. A tavalyi év kvótája 240 ezer darab volt, ami az egy évvel korábban kiadott rendszámoknak körülbelül az egyharmada.

Ennek köszönhetően 11 hónappal sikerült hátráltatni az 5 milliomodik rendszám bejegyzését. Korábban azt várták, hogy már 2011 márciusában ötmillió autó lesz Pekingben. Az országosan regisztrált autók száma Kínában 2011-ben meghaladta a 100 milliót; a városok között Peking a listavezető.

Az éves kvóta figyelembevételével a kínai főváros útjaira a 6 milliomodik autót 2016-ra várják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik