Nagyvilág

Brüsszel még mindig a magyar válaszokra vár

Egyelőre nem kapta meg az Európai Bizottság azt a válaszlevelet, amelyben a magyar kormány az uniós végrehajtó intézmény által egy hónappal ezelőtt indított kötelezettségszegési eljárásokra reagál.

Remélhető, hogy a magyar válasz még a nap folyamán megérkezik. A válasz értékelése sürgős, elsőbbséget élvező feladat lesz Brüsszelben – jelentette ki Pia Ahrenkilde Hansen, a bizottsági elnök szóvivője.

Az uniós szerződések betartásán őrködő brüsszeli testület három kérdésben – a jegybanki függetlenség, az adatvédelmi hatóság függetlensége, valamint a bírói tevékenység felső korhatára ügyében indított eljárást Magyarország ellen január 17-én, egy hónapos határidőt adva a magyar kormánynak a szükséges lépések megtételére. Emellett tájékoztatást kért a budapesti kormánytól a bírói függetlenséggel kapcsolatos kérdésekben.

Korábbi magyar közlések szerint az adatvédelmi hatóság függetlenségének megerősítése nem jelent problémát Budapest számára. Orbán Viktor miniszterelnök azt is jelezte, hogy a jegybanki függetlenséggel összefüggésben szintén kész megváltoztatni a magyar fél egyes előírásokat.

A jegybankelnök fizetésének, valamint a jegybankelnök által a magyar alaptörvényre leteendő eskünek az ügyében azonban az eddigi közlések szerint további egyeztetésekre lehet szükség. A bírói tevékenység felső korhatárát előíró rendelkezést illetően magyar kormányzati tényezők kompromisszumos javaslatok felvetését helyezték kilátásba a múlt héten.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik