Nagyvilág

A tálibokkal tárgyal az USA

Washington felvette a kapcsolatot a tálibokkal; az afgán elnök sérelmezi, hogy kihagyták.

Az Egyesült Államok az afgán kormány jóváhagyása nélkül tárgyal a tálibok mozgalmával – jelentette ki Hamid Karzai. Az afgán elnök szerint a tárgyalási folyamat felvétele az iszlamista mozgalommal az afgán kormány illetékessége. Afganisztán Washingtontól függetlenül kezdeményez tárgyalásokat a tálibokkal – hangsúlyozta.

Iroda már van

Az Egyesült Államok nemrég a térségbe küldte különmegbízottját, Marc Grossmant, aki egy afgán illetékes közlése szerint találkozott a lázadók képviselőivel Katarban, hogy tanulmányozzák egy ottani tálib képviseleti iroda létrehozásának lehetőségét, amely a tárgyalások bázisául szolgálna. Egy tálib szóvivő közölte, hogy az irodát már megnyitották.

Karzai kijelentette, hogy Kabul nem akar a katari, puhatolózó jellegű tárgyalásokon részt venni. Az Egyesült Államok nem tárgyalhat a hivatalos Afganisztán nevében – szögezte le. Kabul tervei szerint az afgán kormány maga veszi fel a kapcsolatokat a tálibokkal, és a tárgyalások helyszíne nem Katar lesz, hanem Szaúd-Arábia vagy Törökország – mondta az afgán elnök.

Bábnak tartják

Karzai egy nappal korábban, Pakisztánba indulása előtt egy amerikai lapnak még úgy nyilatkozott, hogy Kabul bekapcsolódott a tálibokkal Katarban kezdett tárgyalásokba. A tálibok azonnal cáfolták a hírt, és szóvivőjük, Zabihulla Mudzsahid leszögezte: a mozgalom képviselői nem bocsátkoztak egyezkedésbe a “hatalom nélküli” kabuli kormánnyal, és nincs is szándékukban a Karzai-kormányzattal tárgyalni. A tálibok korábban többször is kifejezésre jutatták: az afgán elnököt az amerikaiak bábjának tartják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik