Nagyvilág

Megbénítja a közlekedést a hó Európában

Járatokat törölnek Münchenben, Csehországban pedig akadozik a közlekedés a hideg és a havazás miatt.

Nyolcvannyolc járat indítását, illetve fogadását törölték szerdán reggel a müncheni repülőtéren a hideg és bajor főváros térségében megindult havazás miatt. A járattörlések 8-9 ezer utast érintenek – közölte a repülőtér szóvivője. A fennakadások egyik közvetlen oka az, hogy a behavazott fel- és leszálló pályákat folyamatosan takarítani kell, így azokat csak felváltva lehet használni. Emellett a repülőgépeket is jégmentesíteni szükséges. A repülésbiztonsági intézkedések betartásához pedig csökkenteni kellett az indított és fogadott járatok számát. A szóvivő szerint a következő napokban fokozatosan helyreállhat a müncheni Franz Josef Strauss repülőtér forgalma.

Komoly fennakadásokat okozott szerdán reggel a közúti és vasúti közlekedésben a sűrű éjjeli havazás Csehországban. A prágai országos meteorológiai intézet kora reggeli jelentése szerint a legtöbb cseh és morva régióban 20-30 centiméternyi hó hullott, de a hegyekben ennek kétszerese, sőt háromszorosa is. A délnyugat- csehországi Sumava hegységben például szerdára virradóra 80 centiméternyi hó esett.

Nem sokkal kevesebb hó hullott a cseh-lengyel határon lévő Óriáshegységben (Krkonose) is, aminek következtében nagyon megnehezült a közlekedés. Náchodban lezárták a közúti határátkelőt, számos alsóbbrendű út járhatatlan. Több helyi vasúti járatot sem tudtak reggel a hó miatt elindítani. Hasonló problémák vannak a közlekedéssel az észak-morvaországi Beszkidekben (Beskydy) és Nyugat-Csehországban is. A cseh-német határátkelők nehezen megközelíthetőek, s a kásás hóval borított utak mentén sok az elakadt, veszteglő kamion.

A rendőrség információi szerint országszerte a szokásosnál jóval nagyobb számú közúti baleset történt, de szerencsére eddig az egyik sem volt tragikus. Az elakadt, árokba csúszott autók azonban gondokat okoznak a közlekedésben. Dél-Csehországban és az Óriáshegységben a viharos erejű szél is bonyolítja a helyzetet.

A magyarok által is gyakran használt Prága-Brünn (D1) autópálya is be van havazva, de fokozott óvatossággal járható. Az autópálya Cseh-morva Fennsíkon (Ceskomoravská vysocina) áthaladó szakaszán a jelentések szerint azonban továbbra is sűrűn havazik, s rosszak a látási viszonyok. Kora reggelig kilenc kisebb baleset történt, s számos kamion elakadt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik