Nagyvilág

“Civilizálatlan” a kettős állampolgárságról szóló magyar törvény

A szlovák külügyminiszter szerint „nem európai” és „civilizálatlan” a kettős állampolgárságról szóló törvény.

A szlovák külügyminisztertől az MTI azt kérdezte: van-e Szlovákiának olyan törvénye, amely lehetővé teszi, hogy szlovák állampolgárokat választójoguk elvesztésével büntessék azért, mert felvették egy másik ország állampolgárságát is.

“Magyarország javítsa ki a kettős állampolgárság megszerzéséről szóló, nem európai, civilizálatlan törvényét, és nem lesznek ilyen gondok” – mondta Dzurinda azzal kapcsolatban, hogy több, a magyar állampolgárságát nyilvánosan felvállaló szlovákiai magyar nem kapta kézhez azokat a kopogtatócédulákat, amelyeket a márciusi parlamenti választások kapcsán kézbesítenek a napokban.

A nem kézbesített kopogtatócédulákról az MTI az érintettektől szerzett tudomást kedden. “A családom már megkapta a kopogtatócédulákat a márciusi parlamenti választásokra, de én nem kaptam” – erősítette meg Gubík László, aki első szlovákiai magyarként jelentette be augusztusban, hogy megszerezte a magyar állampolgárságot. Hozzátette: a kopogtatócédulák kapcsán több alkalommal is érdeklődött a lévai városi hivatalnál kedden, de egyelőre nem kapott választ.

Az ügyben az MTI megkereste a szlovák belügyi tárcát is, amely a feltett kérdésekre délutánig nem válaszolt.

Gubík László a szabadujsag.com szlovákiai magyar konzervatív hetilap internetes portáljának a napokban úgy nyilatkozott: továbbra sem kapott választ a rendőrségnek január negyedikén küldött levelére, amelyben leszögezte, nem hajlandó leadni szlovák személyigazolványát, amíg egyértelmű, jogilag megalapozott döntés nem születik az ügyben, hogy miért is vonta volna meg tőle a szlovák állam szlovák állampolgárságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik