Nagyvilág

Rendkívüli állapot Montenegróban

Montenegróban kihirdették a rendkívüli állapotot szombaton, miután hatalmas mennyiségű - a fővárosban fél méter vastag - hó esett.

A döntést az Országos Biztonsági Tanács Filip Vujanovic államfő vezetésével hozta meg – jelentette a podgoricai média szombat este. Ennek értelmében a vállalatokat és a hatóságokat a belügyminisztérium hatáskörébe utalják.

A kötelező munkavégzéssel, amely a rendkívüli állapotból következik, lehetővé teszik, hogy a külvilágtól elzárt falvak sok ezres lakossága ellátáshoz jusson.

Podgoricában az elmúlt éjszaka félméternyi hó esett. A következő napokban további egy méterről szólnak az előrejelzések. A városi hatóság minden magánjárműre általános közlekedési tilalmat hirdetett, és a belügyminisztérium is megtiltotta a forgalmat a legfontosabb tranzitútvonalakon.

A rendkívüli állapot kihirdetésével az egyik cél, hogy az egész országban csökkentsék az áramfogyasztást, mert a nagy hideg és a megnövekedett fogyasztás miatt összeomolhat a szolgáltatás. Ennek megfelelően a megszokottnál 20 százalékkal kevesebb áramot fogyaszthat a podgoricai KAP alumíniumcég és a nikskici acélművek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik