Nagyvilág

Gyermeköngyilkosság hullám Oroszországban

Oroszország az első helyen áll Európában a 15-19 évesek öngyilkossága tekintetében.

Az orosz fiatalkorúak öngyilkossági hulláma elleni megelőzési program kidolgozására szólított fel Pavel Asztahov, a Kreml gyermekjogi megbízottja, miután a média nagy címekben adta hírül, hogy négy kiskorú véget vetett az életének.

Első helyen

“Az egészségügyi és az oktatási minisztériumnak sürgős szüksége van programokra a kiskorúak öngyilkossága elleni harchoz. Államunk nem engedheti meg magának, hogy nem figyel ezeknek az öngyilkosságoknak a számára” – hangoztatta közleményében a megbízott.

Oroszország az első helyen áll Európában a 15-19 évesek öngyilkossága tekintetében, s évente 200 gyerek (10-14 éves) és 1500 serdülő (15-19 éves) öli meg magát. Az egész világon pedig harmadik az ország a 14 és 19 év közöttiek öngyilkosságát tekintve az UNICEF és az orosz egészségügyi minisztérium tavaly novemberben közzétett jelentése szerint.

Egymást követő esetek

Az orosz sajtó részletesen beszámolt az utóbbi napok gyermek-öngyilkosságairól. Kedden két 14 éves leugrott egy háztetőről Moszkva körzetében, másnap pedig egy hasonló korú fiú lakásuk ablakából ugrott ki a kelet-szibériai Jakutföldön. Pénteken egy szintén 14 éves fiú holttestére leltek a távol-keleti Amur régióban: még a múlt héten felakasztotta magát házuk garázsában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik