Nagyvilág

Államcsíny a Maldív-szigeteken

Az új elnök egységre szólít, a korábbi azt mondja, kényszerítették a lemondásra a Maldív-szigeteken.

Nemzeti egységkormány megteremtését helyezte kilátásba szerdán a Maldív-szigetek új elnöke, miután elődje lemondott a hatalomról, aki azt hangoztatja, hogy kényszer hatására cselekedett, és lemondásra sürgeti utódját. Az új államfőt, Mohamed Vahíd Haszan Manikot még kedden beiktatták hivatalába azt követően, hogy az Indiai-óceánon fekvő szigetországban rendőrök lázadtak fel, csatlakozva a több hete tüntető ellenzékhez. A zendülő rendőrök elfoglalták a tévé székházát a fővárosban, Maléban.

A korábbi elnök, Mohamed Nasíd kedden a tévében közvetített beszédében még azt mondta, hogy önként távozik a hatalomból. Szerdán egy telefonon adott nyilatkozatában már arról beszélt, hogy összeesküvést szőttek ellene és megfenyegették. “Államcsínynek kell minősíteni a történteket” – mondta. Hozzátette, rendőrök és katonatisztek kényszerítették a lemondásra, akik azt mondták neki, hogy használni fogják fegyvereiket.

Mint állította, attól tart, hogy az ügybe belekeveredett az új államfő, az egykori alelnök. Korábbi helyettese mindig arról beszélt, hogy elnök szeretne lenni. Soha nem volt képes ezt elérni. “Most adódott az alkalom és ő megragadta azt”- hangsúlyozta. Nasíd most lemondásra szólította fel utódját, és vizsgálatot kezdeményezett, hogy bíróság elé állítsák a puccs felelőseit.

Az új elnök és a hadsereg cáfolt. Vahíd szerdai sajtóértekezletén arról beszélt, hogy valódi többpárti kormányt akar kinevezni, amely minden politikai alakulattal szót ért, többek között a volt elnök pártjával, a Maldív Demokrata Párttal (MDP). Hozzátette, hogy az iszlamista pártok is szerepet kapnának egy új kormányban. A hadsereg korábban már cáfolta, hogy puccs lett volna, bár azt elismerte, hogy valóban tanácsolta az államfőnek a lemondást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik