Nagyvilág

Rácsok mögé kerül az amerikai hotelt zsaroló magyar hacker

A 27 éves magyar férfi azt követelte a szállodalánctól, hogy alkalmazzák, különben közzéteszi a társaság bizalmas adatait.

Jogerősen két és fél év szabadságvesztéssel sújtotta a Baltimore-i Szövetségi Kerületi Bíróság pénteken azt a magyar hackert, aki 2010-ben feltörte a Marriott International számítógépes rendszerét, és azzal zsarolta meg a szállodaláncot, hogy ha nem hajlandó őt alkalmazni, közzéteszi bizalmas adatait.

Varga Levente, a vádlott magyar ügyvédje az ítélethozatal után az MTI-vel közölte: a 27 éves férfi egy alacsony biztonsági fokozatú szövetségi börtönben kezdi meg büntetése letöltését, ennek időtartamába beszámítják az előzetesben eltöltött több mint egy évet.

A szabadságvesztés időtartama kedvezménnyel négy hónappal kevesebb lehet, a család ennek ellenére szeretné, ha a hátralévő idő nagy részében magyarországi büntetés-végrehajtási intézetben raboskodna. A kiadatási eljárás már folyamatban van, az elítélt hazahozatalának időpontja a magyar államtól, pontosabban attól függ, mikor kerül sor a kérelem miniszteri ellenjegyzésére.

N. Attila vádmegállapodás alapján tavaly novemberben vallotta magát bűnösnek. A The Wall Street Journal az amerikai igazságügyi minisztériumra hivatkozva korábban azt írta, hogy a férfira rosszindulatú kód terjesztéséért 10 évig, a titkos információk nyilvánosságra hozásával való fenyegetőzésért pedig 5 évig terjedő szabadságvesztést szabhatnak ki.

A hacker 2010. november 11-én közölte a Marriottal, hogy hónapokkal korábban behatolt számítógépes rendszerébe. Állást követelt magának a szállodalánctól, és belső információk kiszivárogtatásával fenyegetett.

A Marriott ekkor kapcsolatba lépett a jelentősebb pénzügyi csalások megakadályozásáért, valamint az amerikai fizetőeszköz, a pénzügyminisztérium, a volt és jelenlegi elnökök és alelnökök biztonságáért felelős Secret Service-szel.A szervezet egy fiktív Marriott-személyzetis nevében levelezni kezdett a zsarolóval. N. Attilát egy állásinterjú reményében Washingtonba csalták, ahol tavaly januárban, miután megérkezett a Dulles repülőtérre, letartóztatták. A férfi bevallotta, hogy a titkos adatokhoz való hozzáférést egy Marriott-alkalmazottnak címzett e-mail csatolmányában juttatta be a rendszerbe.

Varga Levente korábban az MTI-nek számítógépzseniként jellemezte védencét, aki tízéves kora óta szinte az informatikának él. Az ügyvéd szerint a férfi csak álláshoz akart jutni, de ehhez rossz módszert választott, naivan azt gondolta, nem követ el bűncselekményt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik