Nagyvilág

Gazdatüntetés okozott káoszt Párizsban

Hatalmas fennakadást okozott Párizs belvárosában péntek reggel egy spontán gazdatüntetés a kormány környezetvédelmi politikája ellen.

A Párizs környéki Ile-de-France régió Fiatal Gazdái nevű szervezet és az FDSEA agrárszakszervezet felhívására mintegy 50 termelő jelent meg a hajnali órákban platós kamionokkal a környezetvédelmi minisztérium épülete előtt, a Boulevard Saint-Germainen. A rendőrség húsz perccel később érkezett a helyszínre, de a gazdák addigra már a szállítmányukkal -termőfölddel és szalmával – beterítették a négysávos utat, s ezzel lehetetlenné tették a közlekedést a belváros egyik legfontosabb útvonalán.

“Béklyókkal a lábunkon kell versenyt futnunk a külföldi, elsősorban német konkurenseinkkel” – közölte Grégoire De Meau, a fiatal gazdák nevében, akik nem értenek egyet az őket sújtó, egyre szigorúbb környezetvédelmi intézkedésekkel.

A tüntetők fotómontázzsal készült plakátjain Nathalie Kosciusko-Morizet környezetvédelmi miniszter a Zöldek elnökjelöltjének, Eva Jolynak kis piros szemüvegében volt látható, “Stop, ne nyúlj a földemhez” felirattal. Néhány méterrel arrébb “A mezőgazdaság lát el minket” feliratú tábla alatt a gazdák búzával teli zsákokat, tejeskannákat, kenyeret és zöldségeket (káposztát, hagymát, répát) helyeztek el.

A tiltakozás mintegy másfél óráig tartott, a gazdák azt követően békésen elvonultak, és átadták a terepet a rendőrség takarítógépeinek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik