Nagyvilág

Netanjahu újrázhat

Benjámin Netanjahu nyerte meg a jobboldali Likud párt előválasztását.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő nyerte meg pártja, a jobboldali Likud előválasztását, egyetlen ellenfelének, a telepbővítés-párti radikálisok támogatta Móse Fejglinnek a szavazatok egynegyedét sikerült megszereznie -– közölte szerdán a közszolgálati rádió. Netanjahunak munkatársai szerint a 80 százalékos arány meghaladása volt a célja, amitől így eredménye öt százalékponttal elmarad.

A részvételi arány (48 százalék) is alatta maradt annak, amit a kormányfő várt, miután előzőleg arra kérte a Likud 125 ezer tagját, hogy minél többen szavazzanak. Netanjahut ötödször választották meg a párt élére. Népszerűsége ellenére most sem kapott több szavazatot, mint az előző előválasztáskor, amikor még az ellenzék vezetője volt.

A Jediót Ahronót című napilap szerint még ha a keddi választás nem is hozta a Netanjahu által remélt elsöprő győzelmet, a kormányfő októberben, egy hónappal az amerikai elnökválasztás előtt előre hozott választásokat akar tartani. Kommentátorok szerint így akarja erősíteni belpolitikai pozícióját arra az esetre, ha újraválasztanák Barack Obama amerikai elnököt, akivel igen feszült a viszonya.

Szerdára virradóra mondott beszédében viszont a miniszterelnök egyelőre kizárni látszott az előre hozott választások lehetőségét, mondván, hogy “van még idejük a következő választások időpontjáig”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik