Nagyvilág

Adománnyal segítik ellenségeiket Boszniában

Saját zsebükből segítik a bosnyák és horvát veteránok a nyugdíj nélkül maradt boszniai szerb katonákat, akik a délszláv háborúk alatt ellenük harcoltak.

A boszniai parlament 2010-ben a hadsereg “megfiatalítása” érdekében nyugdíjazta a 35 éven felüli katonákat, de a leszerelő veteránoknak járó juttatásokat nem építette be a költségvetésbe. A csekkek azóta sem érkeztek meg, mivel a 2010 októberi választások óta a parlament továbbra sem tudta rendezni az ügyet – írja összeállításában a Vajdaság Ma.

A döntésképtelenség miatt veteránok százai süllyedtek mélyszegénységbe, most pedig onnan érkezett támogatás, ahonnan a legkevésbé várták: a boszniai háború alatt a front túloldalán harcoló bosnyák és horvát veteránok ajánlottak fel pénzt.

A fejenként 5 eurós adományokból eddig összesen 5 ezer euró gyűlt össze, amelyet a szerb veteránok a leginkább rászoruló bajtársaik megsegítésére fordítanak.

Nem ez az első alkalom, hogy a délszláv háborúk egykori ellenségei együttműködnek. Korábban például vasúti sztrájkok kovácsolták egységbe a három népcsoport tagjait, egy évtizeddel ezelőtt pedig egyesítették a három hadsereget, amelynek katonái egykor egymás ellen harcoltak a 100 ezer halottat követelő és közel 2 millió embert földönfutóvá tevő boszniai háborúban. Arra azonban még nem volt példa az 1995-ös békekötés óta, hogy a korábbi szembenálló felek egyike a saját zsebéből segítsen ki egy másikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik