Nagyvilág

Az Egyesült Királyság legmodernebb hadihajója tart a Falkland-szigetek felé

A brit kormány a Falkland-szigetekre küldi az ország egyik legújabb és legkorszerűbb hadihajóját, de állítása szerint csupán rutinműveletről van szó.

A londoni védelmi minisztérium kedden közölte, hogy a HMS Dauntless romboló néhány héten belül felváltja a Falkland-szigetek mellett állomásozó HMS Montrose fregattot. A hadihajó küldetése hosszú távra szól.

Az intézkedés egybeesik a Nagy-Britannia és Argentína között a szigetek státusáról folyó régi keletű vita kiéleződésével. Argentína a múlt hónapban rávette Brazíliát, Uruguayt, Paraguayt és Chilét, hogy ne engedjék be kikötőikbe a Falkland-szigetek zászlaja alatt hajózó vízi járműveket, és David Cameron brit miniszterelnök január elején kormányának tagjaival és katonai vezetőkkel vitatta meg a szigetek körül kialakult helyzetet.

A brit győzelemmel végződő rövid Falkland-háború kirobbanása után éppen 30 évvel újabb vita robbant ki a Nagy-Britanniához tartozó, de Argentína által magáénak követelt szigetek miatt a két ország között. Argentína megpróbálta leállítani a szigetek körül kezdett brit olajfúrásokat, és január elején ismét megerősítette területi igényét a partjaitól néhány száz kilométerre fekvő területre.

A Sky News brit hírtelevízió korábban meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy a Falkland-szigetekre vezényelhetik katonai szolgálatra Vilmos herceget, a brit trón második számú várományosát.

A Nagy-Britannia és Argentína között kitört 1982-es Falkland-háborúban mintegy ezren veszítették életüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik