Nagyvilág

Most Új-Zélandon harcol az Occupy

Rohamrendőrökkel csaptak össze oaklandi tüntetők.

Rohamrendőrökkel csaptak össze az amerikai pénzügyi rendszer visszásságai ellen demonstrálók a kaliforniai Oakland városában; a rendőrök könnygázt és füstbombákat vetettek be ellenük. Legfrissebb jelentések szerint a rendőrök közel 300 tiltakozót őrizetbe vettek.

A Szálld meg a Wall Streetet elnevezésű, több mint fél éve tartó tiltakozás-sorozat résztvevői Oakland belvárosában, egy konferenciaközpont mellett kezdtek tüntetni helyi idő szerint szombaton este. Dacolva a hatóságokkal, az épületben akarták berendezni saját “főhadiszállásukat”. A rendőrök felszólítása ellenére a tömeg nem széledt szét, hanem behatolt a városháza épületébe, és lebontotta a konferenciaközpont körüli kerítést. Az éjszakai órákban erőszakba torkollott a demonstráció: a tüntetők kövekkel és palackokkal dobálták meg a rendőröket, vasrudakkal és házilag készített robbanószerkezetekkel rontottak nekik, gázsprayt is bevetettek ellenük, és amerikai zászlót égettek el.

Az “Occupy” mozgalom tavaly szeptemberben kezdődött New Yorkban, majd az Egyesült Államok más részeire is átterjedt, és a világ számos nagyvárosában csatlakoztak hozzá. Az elmúlt hónapokban Oakland városában is több tüntetést rendeztek, de a szombati volt a legharciasabb november óta. Közel kétezren vettek rajta részt.

A mozgalom tagjai az anyagi javak egyenlőtlen elosztása, a pénzügyi világ legnagyobb központjának számító Wall Street túlkapásai, a nagyvállalatok és pénzintézetek “mohósága” ellen tüntetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik