Nagyvilág

A világ legdemokratikusabb Twitter-fiókja

Kézről kézre jár a világ legdemokratikusabb Twitter-fiókja Svédországban: minden héten más-más svéd állampolgár kapja meg a lehetőséget, hogy hazája nevében írjon bejegyzéseket a népszerű mikroblog-portálon.

A svéd turisztikai hivatal tavaly decemberben rukkolt elő a különleges Twitter-fiók ötletével. Azóta többek között egy női lelkész, egy reklámszakember és egy birkatenyésztő osztotta meg gondolatait a @sweden végződésű fiók több mint 20 ezer követőjével.

“Ha azt akarod, hogy hitelt adjanak a szavadnak az internet és a teljes átláthatóság korában, akkor ki kell engedned a kezedből az irányítást, és hatalmat adnod az embereknek” – mondta Tommy Sollen, a VisitSweden internetes oldal közösségi médiával foglalkozó igazgatója, a kezdeményezéssel előrukkoló csapat egyik tagja.

Szerinte a kezdeményezés célja nem is annyira a turizmus fellendítése, mint inkább hosszú távú márkanév-kiépítés egy olyan nemzet számára, amelyet gyakran csak a magas szőkékkel, a húsgombócokkal és a semlegességgel azonosítanak be az emberek.

A különleges Twitter-fióknak a világ minden tájáról akadnak követői, az alaposan megtárgyalt napirendi pontok pedig rendkívül sokszínűek: bevándorlás, politika, régi és új zene, étel, alkohol, józanság, vallás, vadászat, és persze a kilenc milliós ország egyik legnépszerűbb témájának számító időjárás.

“Én csak azt teszem, amit eddig is tettem: írok az életemről – mondta Svédország “múlt heti hangja”, a 32 esztendős Hanna, mielőtt felszállt volna 17 méteres, 40 tonnás teherautójára, hogy Dánia felé vegye az irányt. – Néha a politika és a társadalmi jólét is szóba kerül, de legtöbbször csak leírom a véleményemet arról, ami éppen zavar, vagy amit érdekesnek találok.”

Sollen közölte, hogy az alkalmi felhasználók teljesen szabad kezet kapnak a bejegyzések tekintetében, de azt mindig egyértelművé kell tenniük, hogy csak a saját véleményüknek adnak hangot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik