Nagyvilág

Ceausescu luxustárgyaiból tartottak árverést

Tizenkétezer euróért (3,5 millió forint) kelt el Bukarestben egy bronz jak, amelyet Mao Ce-tung kommunista vezető ajándékozott hajdan Nicolae Ceausescu román diktátornak.

Az árverésen 3750 eurót adtak egy leopárdbőrért is, amely ugyancsak a néhai kommunista vezető hagyatékából származik – írja honlapján a BBC.

Az Artmark román aukciósház Aranykor elnevezéssel rendezett árverést az 1989-es forradalom idején feleségével együtt kivégzett diktátor tárgyaiból, utalásként a kommunista vezető korabeli heroikus ábrázolására.

Eladásra kínáltak az aukción egyebek közt 800 euróért egy, a Ceausescu-családot ábrázoló szőnyeget, amelyet egy 1971-es észak-korai látogatás ihletett, és amelynek előkelő helyet szántak a ma parlamentként működő gigantikus bukaresti Népi palotában; egy csicsás tollat, amelyet 1975-ben Japánban kapott a román elnök. Az aukció kikiáltásra került egy aranyozott, illetve ezüstözött tűzzománc galambpár, amelyet a perzsa sah ajándékozott a Nagy Vezetőnek 1977-ben.

A külföldi diktátoroktól ajándékba kapott értékes darabok mellett kalapács alá kerültek kommunista korszakból származó plakátok, érmék, fényképek és zászlók is, köztük olyanok is, amelyek 70 évesek. Eladó volt az amerikai Time magazin egy 1948-as példánya is, címlapján Ana Pauker egykori kommunista pártvezető fotójával.

Egy évtized után volt az első árverés a Ceausescu-féle “relikviákból”. A tárgyak jelentős részét már korábban elárverezte a Ceausescu-vagyont kezelő állami szervezet, és most magántulajdonból kerültek vissza a piacra. Korábbi árveréseken olyan tárgyakat értékesítettek a hagyatékból, mint a diktátor személyére szabott terepjárók, elkapkodták még a pizsamáit is, míg az eladatlan javakat egy idősotthonnak adományozták.

A csütörtöki árverés vevői között voltak külföldiek – japánok, amerikaiak, britek, kanadaiak – is, akiket még mindig lenyűgöz a Ceasescu-féle fényűzés, illetve akik kultúrtörténeti érdekességet találnak a kommunizmus korát idéző tárgyakban

Ajánlott videó

Olvasói sztorik