Nagyvilág

Katonai puccsot kíséreltek meg Pápua Új-Guineában

Katonai puccsot hiúsítottak meg csütörtökön Pápua Új-Guineában. A hírek szerint a lázadók a csendes-óceáni ország kormányfői posztjáért folyó harcban próbáltak igazságot tenni.

Peter O’Neill hivatalban lévő miniszterelnök Port Moresbyben bejelentette, hogy kormánya újra teljesen ellenőrzi a katonai egységeket – jelentette az ABC News ausztrál közszolgálati tévé. O’Neill újságíróknak elmondta, hogy néhány óra alatt elfojtották az elődje, Michael T. Somare által támogatott, és alig maroknyi katona által végrehajtott lázadást. A lázadók vezetőjét, Yaura Sasa ezredest 15 további katonával együtt letartóztatták, a hadsereg foglyul ejtett főparancsnokát, Francis Agwit pedig visszahelyezték posztjára.

A lázadók hajnalban szállták meg a hadsereg főparancsnokságát, vezetőjük pedig egyhetes határidőt szabott Peter O’Neillnek, hogy elődje javára lemondjon hivataláról, amint arról a legfelsőbb bíróság még decemberben döntött.

A térség legnépesebb, 6,5 milliós országa zavaros időszakot él át, miután O’Neill és Somare egyaránt azt állítja, hogy jog szerint ő a kormányfő. Kettejük hatalmi harca tavaly augusztusban kezdődött, amikor az orvosi kezelésre Szingapúrba utazó 75 éves Somare-től O’Neill átvette a kormány irányítását, egy nagy többségű parlamenti szavazásra hivatkozva. Somare azonban nem ismerte el a hatalomváltást, és a legfelsőbb bírósághoz fordult, amely decemberi ítéletében Somare-nek a kormányfői posztra való visszahelyezését rendelte el.

“Somare-nek és O’Neillnek egyaránt hét napja van arra, hogy végrehajtsa a bíróság határozatát, s ezzel rendezze a kialakult politikai patthelyzetet” – hangoztatta reggel a lázadókat vezető Yaura Sasa ezredes, és ellenkező esetre azzal fenyegetett, hogy maga szerez érvényt az alkotmánynak.

Julia Gillard, a szomszédos Ausztrália miniszterelnöke azonnal elítélte a lázadást. “A hadseregnek nincs helye Pápua Új-Guinea politikai életében” – szögezte le egy nyilatkozatban. “Kulcsfontosságú, hogy ezt a helyzetet békésen rendezzék a lehető leghamarabb…” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik