Nagyvilág

Újabb gyanúsítottak a német neonáci sorozatgyilkosság ügyében

Négy újabb személy került a német hatóságok látókörébe, akik robbanószert és lőfegyvert szerezhettek a terroristáknak.

A szövetségi legfelsőbb bíróság mellett működő legfőbb ügyészség munkatársai mintegy 110 rendőr közreműködésével szerda reggel óta országszerte lakásokat és üzlethelységeket kutatnak át. Az akciót a Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) elnevezésű neonáci terroristasejt ügyével, közelebbről pedig négy újabb gyanúsított feltételezett cselekményeivel összefüggésben indították.

A nyomozó hatóság szerint ketten már 1998-ban szereztek robbanószert és fegyvert az NSU-nak, és fennáll a gyanú, hogy később “logisztikai támogatást nyújtottak” a terroristáknak. A másik két személy 2002-ben és 2003-ban több lőfegyvert szerezhetett a csoportnak – áll a közleményben. Az újabb gyanúsítottak kilétéről nem szól a közlemény, miként arról sem, hogy őrizetbe vették-e őket. Az NSU a hatóságok szerint meggyilkolt bevándorló – török, illetve görög – családból származó kisvállalkozókat, összesen kilenc személyt, valamint egy rendőrt, továbbá végrehajtott két robbantásos merényletet, és kirabolt több bankot. A háromfős csoport tavaly novemberben lepleződött le, azt követően, hogy az egyik tag feladta magát, a másik kettő pedig öngyilkosságot követett el.

Az ország keleti részén – a volt NDK-ban – fekvő Türingia tartományban létrejött terroristasejt tevékenységével összefüggésben kiderült, hogy a terrorelhárító és nyomozó hatóságok súlyos mulasztásokat követtek el.

A Bundestagban, a német törvényhozás alsóházában csütörtökön ad hoc bizottság alakul annak kivizsgálása végett, hogy miként gyilkolhatott és rabolhatott zavartalanul Németországban egy neonáci terroristasejt több mint tíz éven keresztül. A parlamenti bizottság felállításáról szóló határozatot valamennyi frakció támogatta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik