Nagyvilág

Beadta a derekát a kormányfő az IMF-EU megállapodásért

A Dow Jones információi szerint Orbán Viktor szerdán kijelentette, hogy bármilyen szükséges jogi változást keresztül tud vinni a parlamentben a jövő hónap végéig.

Az amerikai hírügynökségnek nyilatkozó kormányfő azt mondta, optimista azzal kapcsolatban, hogy a megállapodás március végéig megszülethet. Hozzátette azonban, hogy az időzítés az EU-tól és az IMF-től is függ.
“Készek vagyunk konzultálni minden kérdésről – jelentette ki Orbán Viktor. – A helyzet világos, (a megállapodás – a szerk.) segíteni fog Magyarországnak abban, hogy a pénzügyi piacokon maradjon.”

A miniszterelnök azt mondta, hogy Magyarország a következő egy vagy két évben megállapodás nélkül is képes volna pénzhez jutni a piacokon. Hozzátette azonban, hogy a jelenlegi 9 százalék körüli kamat mellett a piaci hitelfelvétel hosszú távon fenntarthatatlan lenne.

Orbán elmondta: korábban közölte az EU-val, hogy Magyarország kész akár egy kicsivel magasabb kamatot is fizetni, mint ami az IMF-kölcsönökért szokás. Nem 3-4 százalékponttal többet, de egy ésszerűen megemelt kamatot.
A miniszterelnök szólt arról is, hogy az európai kormányok a következő hónapokban sorra államkötvényeket bocsátanak ki nagy összegben, s ez sebezhetővé teszi Magyarországot. “Az első félévben az európai kötvénypiacon közlekedési dugó alakul ki. A mi kötvényeink értéke jóval kisebb, mint másoké, de a dugó akkor is dugó” – fogalmazott Orbán.
A kormányfő kijelentette: hajthatatlan abban a tekintetben, hogy Magyarország államadóssága nem nőhet tovább, és keresi a módját annak, hogy a gazdasági növekedés élénkítésével az ország “kinője” az adósságproblémát. “Csoda lenne gazdasági növekedés nélkül csökkenteni az adósságot” – mondta.

Orbán Viktor világossá tette, hogy Magyarország nem a válság “elinflálásával” akar előrelépni. “Most ez (a forint leértékelése) lehetetlen. Hátrányos lenne a családoknak a nagyon nagy jelzáloghitelek miatt, a vállalatoknak, s azért is, mert az államadósság 40 százaléka külföldi devizában van” – mondta.

A miniszterelnök szerint politikai pályafutása “legnagyobb intellektuális kihívását” jelenti, hogy olyan gazdaságpolitikát
kell összeállítania, amely “megfékezi az eladósodottságot, a GDP 3 százaléka alá nyomja a költségvetési hiányt, miközben az EU több tagállamában recesszió van, itthon pedig kicsi növekedés”.
Orbán bizonyos abban, hogy az idén és 2013-ban sikerül a GDP 3 százaléka alatt, az először tavaly elért szinten tartani a költségvetési hiányt. Az idei költségvetési deficit 3 százalék alatt tartása “nem okoz gondot számunkra” – jelentette ki a miniszterelnök.

Ami az EU Magyarország ellen indított túlzottdeficit-eljárását illeti, Orbán azt mondta: “teljesen biztos vagyok benne, hogy az eljárásnak jelenleg nincs racionális gazdasági alapja”. Magyarország eddig meghozott költségvetési és gazdasági intézkedései, amelyeknek célja az emberek visszavezetése a munkaerőpiacra és leválasztásuk az állami támogatásról, annyira szigorúak, hogy “nincs okunk bármit ajánlani a Nemzetközi Valutaalapnak. Magyarország gazdasági programja brutálisabb, mint amit az IMF javasolhat” – közölte Orbán Viktor.

Kijelentette, hogy a 2013-as költségvetés nem számol a rendkívüli válságadókkal, amelyeket a kormány a bankokra, távközlési, kiskereskedelmi és energiaszolgáltató vállalatokra vetett ki, hogy pótolja a csökkentett személyi jövedelemadó miatt keletkezett költségvetési veszteséget. Sok közgazdász ezeket az intézkedéseket “nem ortodoxnak” nevezte, de Orbán az interjú során “újító jellegűnek” nevezte őket.

Ami az EU és Magyarország vitáját illeti, a tudósítás szerint a magyar kormány két kérdésben nem akar engedni: a Magyar Nemzeti Bank elnökének csökkentett fizetése és az elnök alkotmányra leteendő esküje ügyében. “Egy fizetési plafon, amely tízszerese az átlagkeresetnek, szerintem elfogadható. Nem értjük, miért tartja ezt az EU a központi bank függetlensége elleni támadásnak” – mondta Orbán Viktor.

Minden egyéb kérdésben Magyarország kész tárgyalni. “Nincs megvitathatatlan kérdés. Természetesen vannak stratégiai intézkedések, amelyekről nem mondhatunk le. Ezek olyan erős tartóoszlopok, amelyeket nem lehet lerombolni. Ezek közé tartozik Magyarország versenyképessége, az adósság növekedésének kizárása és a középosztályra alapozott gazdaság” – fogalmazott a magyar miniszterelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik