Nagyvilág

Megrázó beszámoló az etióp mészárlás túlélőitől

Tizenhárom órán át küzdöttek sebesült társuk, Szabad Gábor életéért a magyar túlélők, miután csoportjukat január 17-re virradóra megtámadták.

Az Etiópia természeti értékeinek megismerését célzó túrán összesen hét magyar állampolgár vett részt. Magánszervezésben a társaság négy tagja december 28-án, majd a csapat három további tagja 2012. január 12-én érkezett Etiópiába – áll a túlélők MTI-hez eljuttatott beszámolójában.

Itthoni elfoglaltságaik miatt – a korábban tervezettnek megfelelően – Szilassi Péter és Gruber László január 16-án hazaindult.

A csoport többi tagja egy helyi utazási iroda szervezésében január 15-én elindult a négynaposra tervezett túrára, melynek egyik állomása az Erta Ale vulkán volt. A csoport több forrásból is azt az információt kapta, hogy a terület látogatása teljesen biztonságos. A vulkán területére folyamatosan érkeznek turisták, ott minden éjszaka körülbelül húsz-, harminctagú nemzetközi turistacsoport táborozik.

A magyar csoport január 16-án 20 óra körül – három másik csoporttal együtt, csoportonként két fegyveres őr kíséretében, az Afar régióra szóló útvonalengedélye birtokában – érkezett meg az Erta Ale felső táborába.

Hajnalban a túrázók fegyverropogásra és hangos kiáltozásra riadtak föl, majd fegyveresek jelentek meg a hálóhelyük mellett. A hálózsákokban fekvő magyarokat a fegyveresek a kunyhók közötti szabad területen sorakoztatták fel, majd lőni kezdtek rájuk. Az első lövések Fábián Tamást érték, aki azonnal elhunyt. A mellette álló Szabad Gábor súlyosan megsebesült.

A sor másik végén álló Vizler Csaba és Puskás Irén eközben egy szakadékba vetve magát próbált menekülni. Winter Zoltán egy közeli üres kunyhóba menekült. Néhány percnyi csönd után a magyarok előjöttek a búvóhelyekről, és megkezdték súlyosan sebesült társuk, Szabad Gábor elsősegélyben részesítését. Több mint 13 órán át küzdöttek az életéért, orvosi segítség azonban csak másfél nap elteltével érkezett. Ezalatt a férfi belehalt sérüléseibe.

Január 17-én délelőtt katonák kíséretében a túlélők visszatértek az alaptáborba. A német túravezető innen tudott kapcsolatba lépni a német nagykövetséggel. Másnap dél körül megérkezett a túlélőket és sebesülteket a mekelei reptérre elszállító etiópiai felségjelű helikopter. A túlélők elszállásolásáról, ellátásáról és hazajuttatásáról a német nagykövetség, Etiópiában a magyarok nevében eljáró cseh nagykövetség, illetve a magyar Terrorelhárítási Központ gondoskodott.

A támadásban a két magyar mellett két németet és egy osztrákot öltek meg, két németet és két etiópot pedig elraboltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik