Nagyvilág

Gagyik az amerikai fegyverek?

Egy felmérés szerint megbízhatatlanok az amerikai fegyverrendszerek.

Komoly aggodalomra ad okot az Egyesült Államok fegyverrendszereinek megbízhatósága az amerikai védelmi minisztérium legújabb éves jelentése szerint – írta a The Washington Post című amerikai napilap diplomáciával, hírszerzéssel és hadügyekkel foglalkozó blogja.

A gyengén teljesítő rendszerek között megtalálható az amerikai légierő szeme fényének számító MQ-9 Reaper pilóta nélküli repülőgép és a Global Hawk is.

A Pentagon harci rendszereket tesztelő és értékelő egységének jelentése szerint a hadsereg 11 tesztelt programjából mindössze hat felel meg a megbízhatósági követelményeknek. A távirányítású rendszerek és a kommunikációs hálózatok annak ellenére is a legmegbízhatatlanabbaknak számítanak, hogy a hadsereg ezekre vonatkozó szerződéseiben külön előzetes minőségi próbaküszöböt állított fel.

A haditengerészet – amely külön igazgatót nevezett ki, és több munkacsoportot állított fel a megbízhatóság és a fenntarthatóság szavatolása végett – 27 ellenőrzött rendszere közül csak 17 felelt meg az előírásoknak. A legmegbízhatóbbaknak a repülőgépek és a tengeralattjárók bizonyultak, míg a leggyengébben “muzsikálók” között volt a többmilliárd dolláros LPD-17 típusú kétéltű szállítóhajó.

A három fegyvernem közül a légierőnél a legrosszabb a helyzet: 11 programból mindössze három érte el a védelmi minisztérium által felállított megbízhatósági küszöböt.

A megbízhatóság a védelmi minisztérium fogalomhasználata szerint a fegyverrendszerek azon képessége, hogy jelentős változtatások és további fejlesztések nélkül legyenek képesek feladatuk hatékony elvégzésére. Az értékelési eljárás során használt szabványok szerint az eszközöknek legalább 30 százalékos megbízhatósággal kell rendelkezniük, tehát legfeljebb 70 százalék lehet annak a valószínűsége, hogy a rendszerbe állításukat követően pótalkatrészekre vagy új elemek kifejlesztésére legyen szükség működtetésükhöz. A beszállítókat jelenleg semmi sem kötelezi ezeknek a követelményeknek a betartására, részben azért, mert a fegyverek megbízhatósága nagyon nehezen jelezhető előre.

J. Michael Gilmore, a Pentagon tesztelési és értékelési egységének igazgatója elmondta, hogy bár a vizsgált fegyverrendszerek közül több nem érte el a kívánt színvonalat, a törvényhozás egyet sem állított le a kifogásolt programok közül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik