Nagyvilág

Csődeljárást kért a legnagyobb német drogérialánc

A német piacvezető Schlecker már évek óta veszteséges a kozmetikai cikkek piacán dúló erős verseny miatt.

A német dpa hírügynökség vállalati belső forrásokra hivatkozva megerősítette a “Lebensmittel Zeitung” értesülését a német piacvezető Schlecker kozmetikumforgalmazó vállalat csődjéről. A csődeljárás alatt a vállalat folytatja üzleti tevékenységét. Az eljárás célja az üzlethálózat és az alkalmazottak nagy részének megtartása. A Schlecker 2011 végén 30 ezer alkalmazottat foglalkoztatott Németországban és 17 ezret külföldön.

A ehingeni vállalat nemrégiben jelentette be, hogy több száz veszteséges és “a legjobb akarattal is hosszú távon kilátástalan” üzletet zár be az idén Németországban. Az üzletlánc Németországban 7 ezer, külföldön pedig további 3 ezer üzlettel rendelkezik.

A Schlecker 2010 elején még 10 ezer üzlettel rendelkezett Németországban. A drogérialánc 2006 elején jelent meg a magyar kiskereskedelemben. 2010 végén 22 üzlete volt, ebből 12 Budapesten, a többi vidéken. A Schlecker 2011 elején kivonult a magyar piacról.

A Schlecker legnagyobb ellenfele a dm-drogerie markt GmbH & Co. KG és a Rossmann volt. Mindkét vállalat növelte forgalmát az utóbbi években.

A karlsruhei dm-drogerie markt, a német kozmetikumpiac második legnagyobb szereplője a 2010/2011-es pénzügyi évben 6,17 milliárd euró forgalmat bonyolított, 9,3 százalékkal többet mint az előzőben. Hálózata 2 536 üzletből áll, ebből 1 256 van Németországban. Üzleteinek összesített alapterülete nagyobb, mint a Schlecker üzletláncé. A dm-drogerie markt 39 ezer alkalmazottat foglalkoztat, ebből 25 ezret Németországban.

A német piacon a harmadik legnagyobb drogérialánc a Rossmann. A vállalat 50 éves történetében tavaly lépte át első alkalommal az 5 milliárd eurós forgalmi határt, 5,12 milliárd euró értékesítési árbevételre tett szert, 10,5 százalékkal többre mint egy évvel korábban. Az idén 5,6 milliárd eurós forgalomra számít a vállalat. A Rossmann hat európai országban összesen 2 531 üzletel rendelkezik és 31 ezer alkalmazottat foglalkoztat. Németországban az idén 110 új üzletet nyit meg és ezer új munkahelyet teremt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik