Nagyvilág

Barbie babák ellen harcol az iráni rendőrség

Az évtizedes tiltás ellenére még mindig sok teheráni üzletben kapható az amerikai "plasztikhercegnő".

Barbie babákat árusító boltok tucatjait zárta be az iráni rendőrség a nyugati kultúra megnyilvánulásai elleni évtizedes kampány “újabb fázisa” jegyében – jelentette pénteken a Mehr félhivatalos hírügynökség.

A híradás egy meg nem nevezett rendőri tisztségviselőre hivatkozott, aki elmondta, hogy a rend őrei Barbie babákat koboztak el teheráni üzletekből, amelyek “vétséget követnek el” ezek árusításával. Mint mondta, a bezárások folytatódni fognak, a rendőrség folytatja kampányát “az engedékeny nyugati kultúra jelei” ellen.

A hatóságok éppen tíz éve indítottak kampányt a Barbie babák és a hasonnevű egyéb tárgyak ellen, amelyek titokban, csempészet útján kerülnek be Iránba, s ott a játékboltokon kívül még egyes zöldségeseknél is kaphatók. 2002 márciusában Irán bevetette a “nyugati kulturális invázió” ellen Szarát és Darát, két népviseletbe öltöztetett babát, hogy kiszorítsák a piacról az amerikai “plasztikhercegnőt”.

A teheráni vezetés már 1996-ban az iszlámhoz nem illőnek nyilvánította Barbie-t, az amerikai Mattel cég termékét, és árusítását betiltotta. Ennek ellenére a hosszú lábú szőkeség azóta is kapható volt Teherán üzleteiben, és változatlanul népszerű az iráni gyerekek körében. Sok nyugati könyv, film, műholdas tévécsatorna, zene, frizura és divattermék tilalma ellenére nem szűnik az iráni fiatalok érdeklődése a nyugati kultúra iránt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik