Külföld

Újabb kritika Brüsszelből

Kiss Gábor
Kiss Gábor

2012. 01. 18. 21:38

Az Európai Unió Régiók Bizottsága (CoR) szerdai közleményében bírálja a magyar alkotmányt, mert az korlátozza a helyhatóságok autonómiáját.

A CoR bírálja az új alkotmányt, mert “az Országgyűlés feloszlathatja – az alkotmánybíróság kötelező érvényű ítélete nélkül – a választott önkormányzati testületet, ha az megsérti az alkotmányt”. Mercedes Bresso, a CoR elnöke az uniós intézmény négy politikai csoportjának vezetőivel egyetértésben fogalmazta meg bírálatát.

Továbbá – állítja a CoR – az alkotmány az önkormányzati tulajdon önálló menedzsmentjének jogait is megnyirbálja az “államosítás” lehetőségével. Bresso közleménye az Európa Tanács Velencei Bizottságának tavaly júniusi álláspontjára hivatkozik, amely a sarkalatos törvénytervezetet elemezte.

A négy politikai csoport vezetői aggodalmuknak adnak hangot, mert “a helyi hatóságokat nem csak politikai értelemben éri veszteség, de akkor is, ha Magyarországnak nem sikerül a stabilitási megállapodás szellemében csökkenteni költségvetési hiányát”. Hiszen – hivatkoznak Olli Rehn, az Európai Bizottság tagjának nyilatkozatára – Brüsszel visszatarthatja az uniós felzárkóztatási alap anyagi eszközeit.

“Ha kockán forognak a helyi demokrácia alapelvei, akkor az Európai Uniónak mint értékközösségének cselekednie kell. Felszólítom a magyar hatóságokat, hogy igazi és építő párbeszéd révén minél előbb megoldódjanak ezek a problémák” – hangzik a CoR elnökének nyilatkozata, aki hangsúlyozza, hogy ilyen helyzetben az összes európai intézmény közös felelőssége az európai értékek megőrzése.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.