Nagyvilág

Martonyi: megoldásra törekszik a kormány

Martonyi János külügyminiszterrel közölt interjút a szerdai The Times.

A Times című tekintélyes konzervatív napilapnak – amely az interjút ismertető cikkben visszautal a Magyarországgal kapcsolatos EU-bizottsági eljárások előző napi bejelentésére – Martonyi János elmondta, hogy a magyar kormány a bizottság által aggályosnak ítélt ügyeknek a megoldására törekszik. “Ami a jegybank függetlenségét illeti, mindannyian azt akarjuk, hogy (az MNB) független legyen, és ez egyértelműen az EU hatáskörén belül van, így nekünk tisztáznunk kell, és meg kell szüntetnünk az aggályokat.”

A külügyminiszter a bíróságok függetlenségével kapcsolatos EU-felvetésekről ugyanakkor azt mondta: Budapest részleteket kíván látni az uniós előírásokkal szembeni feltételezett összeegyeztethetetlenségekről. “Természetesen egyetértünk a független bírói kar szükségességében. A probléma az, hogy e követelmény EU-hatáskörbe tartozik-e vagy sem” – idézte Martonyi Jánost a szerdai The Times.

Az új euróövezeti szerződéssel kapcsolatban a brit lap azt írta: Martonyi János “lehűtötte” azoknak a brit konzervatív euroszkeptikusoknak a reményeit, akik számítottak Magyarország támogatására a szerződéssel kapcsolatos konfliktusban. A magyar külügyminiszter szavai szerint “a szövetség feltételezése Nagy-Britannia és Magyarország között az euróövezeti kompetenciák ügyében félreértésen alapult. Ez az egész egy idő előtti sajtóközlemény miatt merült fel. Az számít, ami a végső kommünikében áll, ebben pedig az euróövezeten kívüli tíz ország közül kilenc leszögezi, hogy konzultálni fog parlamentjével” – mondta Martonyi János a szerdai The Timesnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik