Nagyvilág

Borcsempészésért életfogyt

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek egy nyugati borokat olcsó szeszként Kínába szállító kereskedőt, aki csaknem 800 millió forintnyi vámot takarított meg így.

Több mint 70 ezer palack importált bor papírjait hamisította meg egy kínai kereskedő, 20,3 millió jüan (781 millió forint) vámot spórolva meg ezzel a cégeinek – írja a Beijing Times című napilap. A 44 éves Szun Hszi-taj 2004 eleje és 2009 vége között 45 millió jüan (1,7 milliárd forint) értékű, Nagy-Britanniából, Franciaországból és Hongkongból származó, első osztályú borokat szállított Kínába. Az italok nevét, címkéjét és papírjait azonban még a határ átlépése előtt meghamisítva olcsó alkoholnak tüntette fel azokat.

A tárgyaláson Szun azzal védekezett, hogy “nem volt más választása”, a borok után fizetendő – az ár akár 50 százalékát kitévő importvámot – ugyanis túl magasnak tartotta. Az előírásokat követve nagyon nehéz lett volna ebben az üzletágban maradni – fogalmazott a kereskedő.

A három pekingi céget vezető férfi a tárgyaláson nem tagadta bűnösségét. Szun titkárnőjét, Meng Li-t szintén elítélte a bíróság. A papírok hamisításában és az üzlet lebonyolításában segédkező nőt öt év börtönnel büntették, emellett kétmillió jüan (72 milió forint) megfizetésére kötelezték. Szunt 2002-ben hasonló vádak miatt egyszer már elítélték, a férfi azonban az egy év felfüggesztett börtönbüntetés ellenére is tovább folytatta az illegális tevékenységet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik