Nagyvilág

New Hampsire-ben is Romney nyer

Mitt Romney magabiztosan megnyerte az amerikai republikánus párt hivatalos elnökjelöltségéről New Hamshire-ben megtartott előválasztást az első részeredmények szerint.

A CNN közölte, hogy a szavazatok 38 százalékának összeszámlálása alapján Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó a voksok 37 százalékát kapta, s ő nyerte az erőpróbát. A második helyen a szavazatszámlálásnak ebben a szakaszában Ron Paul texasi képviselő állt 24 százalékkal, a harmadikon pedig Jon Huntsman volt utahi kormányzó 17 százalékkal.

Romney alig fél órával az urnazárás után kihirdette saját győzelmét és, mintha már pártjának hivatalos elnökjelöltjeként kampányolna, Amerika régi nagyságának visszaállítást ígérte az őt ünneplő híveit. Szavai szerint a jelenlegi elnök “meg akarta változtatni Amerikát” ő pedig helyre akarja állítani a régi Amerikát az alapító atyák elvei alapján. Mint mondta, Obama európai típusú jóléti államot szeretne ő pedig azt akarja, hogy az ország a “lehetőségek szabad és virágzó földje” legyen. Mitt Romney felszólította a január 21-én előválasztó Dél-Karolina állam szavazóit: tegyenek róla, hogy 2012 Barack Obama utolsó éve legyen a hatalomban.

A közvélemény-kutatások alapján borítékolni lehetett, hogy a január 3-i jelöltállító gyűléseken a második helyezett Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátorral szemben mindössze 8 szavazattal győzött Romney New Hampshire-ben biztosan sikert fog aratni. Az igazi tét az volt, hogy ki fut be a második helyen, mert annak a politikusnak a republikánus párt “igazi” konzervatívjai nevében talán esélye lehet arra, hogy a megszerzett lendületet kihasználva legyőzze a népszerűségi listákat jelenleg Dél-Karolinában is vezető volt massachusettsi kormányzót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik