Külföld

Egy perccel közelebb a végítélet

Kiss Gábor
Kiss Gábor

2012. 01. 11. 20:09

Egy perccel közelebb állították éjfélhez a Végítélet óráját, amely azt mutatja, mennyire áll a világ önnön elpusztításától.

“Öt perc múlva éjfélt üt az óra” – mondta Allison Macfarlan, a világvége-órát kezelő tudósokat tömörítő Bulletin of Atomic Scientists (BAS) című amerikai tudományos szaklap vezetője. A szimbolikus órát 1947-ben állította fel az atomtudósokból álló testület, annak jelzéseként, hogy szerintük milyen közel áll az emberiség a végső pusztuláshoz.

A számos Nobel-díjas tudóst is tömörítő csoport 2010-ben egy perccel visszaállította az órát, amelynek nagymutatója így hat percre állt éjféltől. Döntésüket azzal indokolták, hogy a globális nukleáris együttműködés és a Barack Obama vezette amerikai kormányzat révén pozitív változásokra számítanak a nemzetközi politikában.

A mostani döntéssel az óra ismét a 2007-es időt mutatja. Az atomkorszak kezdetén a híres óra mindössze két percre állt a világ összeomlását jelentő éjféltől. “Mostanra egyértelművé vált, hogy a várt változás nem fog megtörténni. Az üzleti érdek, ahogy mindig, ezúttal is felülkerekedett a világ vezetőin – mondta Lawrence Krauss, a testület társvezetője az átállítást indokolva.

A kutatók a növekvő nukleáris fesztültséget, a klímaváltozással szembeni összehangolt együttműködés hiányát és a világot érintő legfőbb problémákkal kapcsolatos tudományos álláspontok egyre gyakoribbá váló figyelmen kívül hagyását nevezték meg a mostani óraátállítás okaként.Érvelésük szerint a fukusimai katasztrófa is azt jelzi, hogy mennyire veszélyes olyan területen atomerőművet működtetni, ahol nagy az esélye a természeti katasztrófáknak.

Robert Socolow, a testület tudományos és biztonsági tanácsának tagja, a Princeton Egyetem professzora szerint a világ politikai vezetésének nagyobb jelentőséget kellene tulajdonítania a tudománynak. A testület szerint a közel-keleti országokon végigsöpört “arab tavasz”, a New York-i Occupy Wall Street (Foglald el a Wall Streetet) nevű mozgalom és az oroszországi tüntetések is azt bizonyítják, hogy az emberek nagyobb beleszólást követelnek maguknak jövőjük alakításába.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.