Nagyvilág

Kungfuzni tanulnak a stewardessek

Az ízületek, az inak és az izmok blokkolására irányuló harcművészeti ágat kell elsajátítaniuk a China Eastern Airlines nevű társaság légiutaskísérőinek.

A sanghaji székhelyű China Eastern Airlines az utasok biztonságát fokozandó kötelezi kínai harcművészeti oktatásra légiutaskísérőit. A stewardok és stewardessek a chin na vagy qinna néven ismert harcművészeti ágat tanulják, mely szó szerinti fordításban azt jelenti: megfog és fogva tart, a gyakorlatban pedig az ízületek, inak és izmok blokkolására irányul, így semlegesítve az ellenséges támadást.

Időnyerés

A légiutas-kísérők feladatai közé tartozik a biztonsági őrök segítése, amennyiben a személyzet és az utasok bajba kerülnek. Legtöbbször éppen ők a gépet eltéríteni szándékozók első számú célpontjai, alapvető önvédelmi fogások elsajátításával nemcsak magukat tudják megvédeni, de adott helyzetben időt is nyerhetnek az akcióval.

Az első, kísérleti jelleggel indított csoport december közepén kezdte meg a tanfolyamot, mely február végéig tart. A vállalat az ő sikerüket és elszántságukat látva döntött úgy, a többi légiutas-kísérőt is bevonja a programba, ami a sanghaji székhelyen több mint 2600 főt jelent.

Nem ők az elsők

Nem a China Eastern Airlines az úttörő a harcművészetek és a repülés közelebb hozatalában. Áprilisban a Hong Kong Airlines jelentette be, hogy az újonnan felvett személyzetnek el kell sajátítania a wing chun alapvető technikáit. A Bruce Lee által is gyakorolt kungfu forma a közelharcban eredményes, az ütésre és fogásra alapul.

A két társaságon kívül más ázsiai szállító egyelőre nem jelezte érdeklődését az újfajta védelmi oktatás iránt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik