Kennedy-sarj is indul az amerikai képviselőválasztáson

A 31 éves Joseph P. Kennedy III.feltámaszthatja az Egyesült Államok talán leghíresebb dinasztiájának országos befolyását.

Korábban a témában:

Kennedy a nyugállományba vonuló massachusettsi demokrata képviselő, Barney Frank mandátumát próbálja meg megszerezni. Amióta Patrick Kennedy Rhode Island-i képviselő (a 2009-ben elhunyt Edward Kennedy massachusettsi szenátor fia) tavaly visszavonult a kongresszus alsóházából, a család nem képviseltette magát szövetségi szinten.

A képviselőaspiráns, az 1968-as elnökválasztási kampány demokrata párti jelöltjeként meggyilkolt Robert (Bobby) Kennedy szenátor unokája, jelenleg a kerületi ügyész helyettesének posztját tölti be a massachusettsi Middlesex megyében. Apja, Joseph P. Kennedy II. szintén kongresszusi képviselő volt. A Stanford és a Harvard egyetemen tanult Joseph P. Kennedy III. megkezdte a feltáró bizottság felállítását, aminek eredményeképpen lehetővé válik majd számára a kampánytámogatások gyűjtése. A politikusi babérokra pályázó jogász folyékonyan beszél spanyolul.

A dinasztiának 2010 januárjáig legalább egy tagja szolgált Washingtonban azóta, hogy a későbbi elnököt, JFK-t 1946-ban megválasztották szövetségi képviselőnek. Ő volt az Egyesült Államok eddigi talán legnépszerűbb és egyben egyetlen katolikus elnöke. A nagy befolyású, ír származású családnak azóta, hogy az akkor 43 éves Patrick Kennedy egy évvel ezelőtt az agykutatás támogatása felé fordult a politika világától, a közügyek igazgatása terén csak egy szerény, kaliforniai városi közgyűlési hellyel kellett megelégednie.

Pedig a Kennedy-család éppen a politikának köszönhette felemelkedését. A dinasztiaalapító, a nagy fivérek”, JFK, Robert és Edward apja, Joseph Kennedy nem jutott választott funkcióhoz Washingtonban, de Franklin Delano Roosevelt elnök kormányzása idején a szövetségi tőzsdefelügyelet első elnöke, majd Amerika londoni nagykövete volt.

JFK 1963-ban történt meggyilkolása után ugyancsak merénylő golyója vetett véget öccse, Robert elnöki ambícióinak. A másik testvér, Edward minden idők egyik legbefolyásosabb szenátora lett.

Washingtoni pozícióinak elvesztése után a dinasztiának már csak egyetlen tagja, Bobby Shriver maradt hivatásos politikus, de ő is csak Los Angeles Santa Monica elővárosának közgyűlésében.

A Kennedy-klán legutóbbi politikai kísérletei sikertelennek bizonyultak. Kathleen Kennedy Townsend (Robert lánya) 2002-ben sikertelenül próbálkozott Maryland állam kormányzói posztjának elnyerésével, Caroline Kennedynek (JFK lányának) pedig nem akadt elegendő támogatója a Demokrata Pártban, hogy harcba szállhasson Hillary Clinton megüresedett New York-i szenátori helyéért.

Darrel West, a Brookings kutatóintézet alelnöke szerint a liberális Kennedy család számára egyre nehezebb az érvényesülés, még az északnyugati államokban is.

Bobby Shriver szerint ugyanakkor az ember távolról sem csak politikusként írhatja be magát az ország történelmébe. Az anyját, Eunice Kennedy Shrivert (JFK nővérét) hozta fel példaként, aki a Speciális Olimpia megalapítója volt. Eunice-nek oroszlánrésze volt abban, hogy a szellemi fogyatékosok az amerikai közfelfogásban kikerültek a zárt intézeti ápoltak skatulyájából és elfogadott barátokká, szomszédokká, sportolókká váltak.

Patrick Kennedy, aki képviselőként kulcsszerepet vállalt abban, hogy az egészségbiztosítók a szellemi fogyatékosságot a csökkent fizikai képességgel azonos súlyú problémaként kezeljék, úgy véli: a történelmet összességében szemlélve a családból Eunice Kennedy Shriver volt az, aki a legnagyobb hatást gyakorolta a világra. Ugyanakkor rámutatott, hogy a család több tagja is jelentős erőfeszítéseket tett az emberi jogokért, a női egyenjogúságért és a természet védelméért folytatott küzdelemben.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.