Nagyvilág

Szankciókat követel az EP liberális frakciója Magyarország ellen

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakciójának (ALDE) vezetője szerdai brüsszeli nyilatkozatában felszólította az Európai Uniót, hogy gyakoroljon nyomást a magyar hatóságokra.

“A jelenlegi magyarországi fejlemények, mint a sajtószabadság aláásása és újságírók eltávolítása, mélységesen nyugtalanítóak, és megerősítik a tavaly ilyenkor megfogalmazott aggodalmainkat. Igaza volt az Európai Bizottságnak (EB), amikor a szabadság és a demokrácia alapelveit aláásó törvények visszavonását követelte. Amennyiben nincs erre vonatkozó hajlandóság, akkor az EU-nak további lépéseket kell tennie” – hangoztatja Verhofstadt, aki szerint nem elég a levélváltás az EB és az Orbán-kormány között. “Eljött az ideje annak, hogy az uniós intézmények jogi és politikai szankciókat kezdeményezzenek” – áll a közleményben.

Verhofstadt azt akarja, hogy az EP következő plenáris ülésén számoljon be az EB és a Tanács arról, hogy mit szándékoznak tenni, és felszólítja az EP illetékes szakbizottságait, hogy készítsenek jelentést a plenáris ülésre a magyar lépésekről. Az ALDE esetleg meghallgatást szervez a civil társadalom képviselőivel és nemzetközi alkotmányjogi szakértőkkel, hogy felhívják a figyelmet a “fékek és egyensúlyok veszélyes lepusztulására a magyar demokráciában”.

Az egykori belga kormányfő szerint elérkezett az idő arra, hogy az EU az alapszerződés 7. cikke alapján eljárást indítson a magyarországi demokrácia és alapjogok védelmében, hogy elkerüljenek “egy veszélyes precedenst, amely egyben rossz példát is mutatna az unióhoz csatlakozni kívánó országoknak”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik