Nagyvilág

Korlátoznák a római Colosseum látogatóinak számát

Az olasz műemlékvédelmi hatóság azt szeretné, hogy egyszerre legfeljebb hatezren tartózkodhassanak a világhírű ókori amfiteátrumban.

A korlátozás indokairól Anna Maria Moretti, az olasz műemlékvédelmi hatóság szóvivője azt mondta: szeretnék lehetővé tenni a turistáknak, hogy a Colosseumban eltöltött időt jobban élvezzék. A látogatók számának csökkentésével a balesetveszélyt is el akarják kerülni, az elmúlt napokban ugyanis több kődarab is leomlott a látogatók szeme láttára. A korlátozást a tervek szerint húsvétkor vezetik be.

Mint arról a La Reppublica című olasz napilap beszámolt, január elsején, amikor a belépés ingyenes volt, öt óra alatt több mint 9 ezren keresték fel a Colosseumot. Nyáron, amikor hosszabb a nyitva tartás, naponta 24 ezren is ellátogatnak a Róma jelképének számító épületegyüttesbe. A Colosseum látogatóinak száma az elmúlt évtizedben egymillióról évi hatmillióra emelkedett.

A felújítási munkálatok márciusban kezdődnek a Colosseumban, a három évig tartó projekt 25 millió euróba (több mint 7,5 milliárd forintba) kerül. A restaurálás alatt a műemlék nyitva áll a turisták előtt, a munkálatok eredményeként pedig a látogatható terület 25 százalékkal lesz nagyobb.

A Vatikáni Múzeum és a firenzei Uffizi-képtár mellett a Colosseum Olaszország leglátogatottabb műemléke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik