Nagyvilág

Kiterjedt tűzvész Chilében

Több mint negyvenezer hektárnyi erdő és bozótos égett le egy hét alatt Chile déli részén. Gyújtogatásra gyanakodnak.

Az egyik legnagyobb tűz a fővárostól 500 kilométerre délre fekvő Biobio sűrű erdőséggel borított vidékén tombolt, ahol a hétvége óta 22,5 ezer hektárnyi növényzet és mintegy száz lakóház vált a lángok martalékává. Egy idős férfi, aki nem volt hajlandó elhagyni otthonát, életét vesztette; közel 500 embert biztonságos helyre menekítettek.

A területet katasztrófa sújtotta övezetnek nyílvánította a chile kormány, segélyalapokat téve elérhetővé az ott élő emberek számára.

Sebastian Pinera államfő helyi idő szerint kedden újságíróknak elmondta, feltehetően a La Nina néven ismert természeti jelentség és a légköri felmelegedés okolható a kiterjedt erdőtüzekért. A belügyminiszter ugyanakkor közölte: nem lehet elvetni annak a lehetőségét, hogy egyes tüzeket szándékosan gyújtottak, és nyomozást indítottak.

Közben sikerült megfékezni a Chile déli részén található Torres del Paine nemzetiparkban egy hete kitört erdőtüzeket, amelyek nagyjából 14 ezer hektárnyi területet perzseltek fel. Az államfő szerint a park szerdán már újra nyitva lesz a turisták előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik