Nagyvilág

Szilveszteri buli 500 sérülttel, halottakkal

Visszafogottság, mintsem vigalom jellemezte az óévbúcsúztatót a világon. Tragédiák, halottak, természeti katasztrófák az utolsó napon is.

Európai letargia

Inkább a visszafogottság, mintsem az önfeledt vigalom jellemezte az óévbúcsúztatót Európa és Ázsia országaiban. Az elmúlt esztendő tovább mélyülő gazdasági recessziója után az embereknek – főleg az európai nagyvárosokban – nem volt okuk arra, hogy különösebb ünneplést csapjanak, inkább annak a reményüknek adtak hangot, hogy az idén talán jobb lesz, bár több vezető politikus újévi köszöntőjében óva intett a túlzott elvárásoktól.

Lukasz Papademosz görög kormányfő ismételten arra szólította fel honfitársait, hogy tegyenek újabb erőfeszítéseket a gazdasági összeomlás elkerülése érdekében. Giorgio Napolitano olasz államfő ugyancsak további áldozatokat kért az ország lakosságától, hogy Itáliát elkerülje a pénzügyi csődöt. Ennek ellenére Rómában hatalmas szabadtéri rock-koncert szórakoztatott mintegy 300 ezer embert, köztük Gianni Alemanno főpolgármestert.

Angela Merkel német kancellár elismerte: ez az év várhatóan a tavalyinál is nehezebb lesz. Nicolas Sarkozy francia elnök szerint az újévben is számos kockázati tényezővel kell számolni.

Gyilkos petárda

Két halálos áldozata van a szilveszteri dáridózásnak Olaszországban. Egy 31 éves férfi életét oltotta ki saját római lakásában egy nagy robbanóerejű, de rossz minőségű petárda. Itt négy gyerek is megsérült, egyiküknek válságos az állapota.

Ezen kívül szerte Olaszországból érkeznek jelentések különféle balesetekről. Legfrissebb adatok szerint a petárdák durrogtatásában 595-en sérültek meg. A balesetek megelőzésére indított akciókban az olasz rendőrség 437 embert vett őrizetbe, 1200 rakétavetőt, nyolc lőfegyvert, több mint 64 tonna pirotechnikai anyagot, csaknem három tonna lőport, több mint nyolc tonna házilagos készítésű robbanóanyagot és 11 ezer detonátort kobzott el, lényegesen többet, mint az előző szilveszteri mulatság előtt.

Az olaszok rendesen kivették a részüket az éjszakai utcai ünneplésekből. Csaknem 300 ezren mentek el a Colosseum előtti téren tartott hagyományos újévi koncertre. A velencei Szent Márk téren pedig közel 70 ezer ember gyűlt össze, hogy pontban éjfélkor csókolózással köszöntse az új esztendőt.

Ünneplés Londonban

Londonban becslések szerint 250 ezren nézték a szokatlanul enyhe, de esős időben az igen látványos tűzijátékot, amely a parlament világhírű toronyórája, a Big Ben éjfelet jelző harangjátékára kezdődött.

A rendre és a biztonságra háromezer rendőr ügyelt.

A rakétákat immár hagyományos módon a parlamenttel szemközti, 135 méter magas óriáskerék, a London Eye szerkezetéről, valamint a Temzén horgonyzó uszályokról lőtték fel.

A 11 perces látványosság egyik központi elemét az idei londoni olimpia adta: London felhős egére többször is színes olimpiai karikákat rajzoltak a tűzijáték-rakéták.

A skót fővárosban, Edinburghban 80 ezren vettek részt a híres újévköszöntő utcabálon, a Hogmanay-n.

A britek többsége valószínűleg nem sok könnyet hullat 2011 elmúltáért: tavaly több évtizede nem mért csúcsokra emelkedett a munkanélküliség, és bár a recesszió hivatalosan 2009-ben véget ért, a brit gazdaság 2011-ben is csak alig érzékelhető ütemben növekedett.

Mindazonáltal az egybehangzó elemzői előrejelzések szerint 2012 sem lesz könnyebb, sőt számos nagy citybeli elemzőcég közgazdászai újabb brit recessziót valószínűsítenek az idén.

Ázsiai katasztrófák

Ázsia több országában természeti katasztrófák árnyékolták be az óévbúcsúztatót. Japánban a márciusi pusztító erejű földrengés, az azt követő szökőár és a fukusimai atomerőműben bekövetkezett baleset tette gyászossá az elköszönő esztendőt. Thaiföldön ötven év óta nem látott áradások 700 halottal, míg a Fülöp-szigeteken a Washi trópusi szélvihar 1250 áldozatával keserítette meg az újévet ünneplők hangulatát.

Fülöp-szigetek – Több száz sérült

Közel ötszáz ember sérült meg a Fülöp-szigeteken szilveszter éjszakáján a petárdázásban és lövöldözésekben. Enrique Ona Fülöp-szigeteki egészségügyi miniszter közölte vasárnap, hogy a manilai repülőtéren olyan rosszak lettek a látási viszonyok a durrogtatás okozta füst miatt, hogy több járatot kellett törölni vagy átirányítani. Röviddel éjfél után sérült mulatozók – közöttük sok gyermek – töltötték meg a kórházakat. Ona szerint 454-en sérültek meg petárdarobbanások következtében, 18 embert eltévedt golyók sebesítettek meg, illetve négy ember petárdák vagy lőpor lenyelése miatt került kórházba. A miniszter szerint az idén valamivel kevesebb szilveszterező sérült meg, mint tavaly, de a számuk a nap folyamán még nőhet, ugyanis még nem ért véget az újévi ünneplés.

Japán tragédia

Nagy erejű földrengés rázta meg Japán délkeleti partvidékét az új év első napján, de szökőárat nem okozott. Sérültekről és károkról egyelőre nem érkeztek hírek.

Ölt az alkohol – 14 halott

Pancsolt alkohol fogyasztása legalább tizennégy ember halálát okozta szilveszter napján Indiában.A tragikus esemény Ándra Prades állam Poratanagar nevű falujában történt. Helyi lakosok egy csoportja emberi fogyasztásra alkalmatlan alkoholra tett szert, majd ezt megosztotta számos szomszédos családdal. Az ivászat eredményeként a túlélőket, mintegy húsz embert kórházban ápolnak.

A rendőrség őrizetbe vett két embert, akit a mérgező ital beszerzésével gyanúsítanak. Az alkohol származási helyét illetően tovább folyik a nyomozás. Letartóztattak két vámtisztet is, akiknek feltehetően közük van az emberi fogyasztásra alkalmatlan szeszesital forgalomba kerüléséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik