Nagyvilág

Kínai lista a támogatott és tiltott beruházásokról

Elsősorban a feltörekvő stratégiai ágazataiban való külföldi befektetést támogatja a jövőben Kína - derül ki a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC) zöld könyvéből.

A dokumentum 29 oldalon át részletezi, hogy a központi vezetés a különböző iparágak mely szegmenseiben támogatja, illetve tiltja a külföldi befektetést.

A 2007-es irányelvek felújítása a külföldi működő tőke optimalizálását, a verseny növelését és a befektetési környezet javítását segíti elő. A január 30-ával életbe lépő új direktívák emellett a kínai gazdaság szerkezetátalakítását, nemzetközi szerepvállalásának fokozását, az ipar növekedését és a tudományos-technológiai innovációt is fokozzák, a jelenlegi (2011-2015) ötéves terv célkitűzéseinek megfelelően – áll az NDRC közleményében.

A támogatott iparágak között kiemelt szerep jut az új technológiáknak, csakúgy, mint a “zöld iparágaknak”. Utóbbi kategória az organikus zöldségek termelésétől a bio-takarmányon át egészen az elem-újrahasznosításig terjed. Támogatják az energiatakarékos, környezetbarát technológiákat, az újgenerációs információtechnológiát, az alternatív energiákat, így az alternatív üzemanyagokat illető befektetéseket.

A gazdasági szférában kiszervezési cégek, kockázati tőke társaságok, szellemi tulajdonjogi szolgáltatásokat nyújtó vállalatok, nemzetközi gazdasági, környezeti, logisztikai információs központok felállítását szorgalmazzák. A könyvelő és könyvvizsgáló cégeket önálló cég alapítása helyett partnerségre és a kínaiakkal való együttműködésre ösztönzik.

Az elmúlt évek élelmiszerbotrányait követően a támogatott iparágak között a gyermekek és idősek számára ételeket készítő cégek is szerepelnek.

Tiltott iparágak

A tiltott iparágak közt szerepel többek közt a ritka földfémek és a radioaktív anyagok bányászata, a geodéziai, tengeri kutatások, a légi fotók alapján való térképkészítés, a navigációs elektronikus térképek készítése. Külföldi cégek továbbra sem készíthetnek az országon belül társadalmi felmérést, nem hozhatnak létre hírportált, nem nyújthatnak az internetes elérést segítő üzleti szolgáltatásokat.

A Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság a kereskedelmi minisztériummal együtt azt is bejelentette: visszavonja támogatását a jövőben az autógyártókat illető külföldi beruházások terén. Részleteket nem közöltek a bejelentéssel kapcsolatban, így egyelőre nem tudni, a döntés pontosan mit jelent. A kelet-ázsiai országban sok éve jelen lévő világmárkákat sújtó döntést “a hazai gépjárműgyártás egészséges fejlődésének szükségével” magyarázza az NDRC.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik