Nagyvilág

Szívszorongató telefon a Mikulásnak

Rekordszámú telefonhívást fogadtak mikulásügyben az Észak-amerikai Légtérvédelmi Parancsnokság (NORAD) önkéntesei.

December 24-én délután volt olyan óra, hogy 8 ezer gyerek hívását válaszolták meg. A mikulásszóvivők hajnali négykor már szolgálatba ültek, és érkeztek is a hívások tömegével. A legtöbb gyerek a mikulás hollétéről érdeklődött. Az önkéntes válaszolók között volt Michelle Obama, az Egyesült Államok elnökének felesége, aki már tavaly is besegített. Ő Hawaiiról kapcsolódott az akcióba, hangja egyetlen gyereket sem hökkentett meg. Vagy azért mert nem ismerték meg, vagy – is inkább – azért, mert sokkal jobban érdekelte a telefonálókat, hogy hol tart a mikulás.

A légtérvédelmi parancsnokság 1955 óta tájékoztatja a gyerekeket mikulásügyben. A hagyományt egy félreértés teremtette: 65 esztendeje a Colorado Springs című újság arra buzdította a gyerekeket, hívják forródróton a mikulást, amihez azonban véletlenül téves számot adott meg: a NORAD elődjének számító intézményét. Az éppen szolgálatban lévő tisztek belementek a játékba és információkkal szolgáltak a kicsiknek arról, épp merre jár a mikulás. Mostanra már elmaradhatatlan a karácsonytól, hogy a közös amerikai-kanadai hatóság égen-földön figyelemmel kíséri a mikulás útját, pontosabban tájékoztat róla.

A hollétről érdeklődés mellett akadtak szívszorongató hívások is az évek során: egy kisgyerek azt kérdezte, hogy a mikulás meg tudná-e gyógyítani rákbeteg testvérét, egy másik apróság cipőt kért karácsonyra, mert egy sem volt neki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik