Nagyvilág

Őrült-e a norvég mészáros?

Norvég orvosok megkérdőjelezték a 77 embert legyilkoló norvég férfit nem beszámíthatónak tartó pszichiátriai szakvéleményt.

A bírósági szakvéleményt vizsgáló héttagú orvosbizottság három tagja szerint komoly hiányosságok vannak az Anders Behring Breivik elmeállapotáról készült, november végén ismertetett pszichiátriai szakvéleményben – jelentette szerdán az NRK norvég közszolgálati rádió. A 32 éves férfi robbantásos merényletet követett el a norvég fővárosban, majd mészárlást hajtott végre a kormányzó baloldali párt ifjúsági szekciójának nyári táborában. Összesen 77 embert ölt meg.

A férfi elmeállapotáról készült bírósági szakvélemény szerint Breivik nem beszámítható. Ez azt jelenti, hogy a férfire nem lehet börtönbüntetést kiszabni, hanem kényszergyógykezelést kell elrendelni. Korábbi hírek szerint ez esetben akár élete végéig elmegyógyintézetbe zárhatják.

A vizsgálóbizottságnak december 31-ig kell állást foglalnia arról, helytálló-e a két pszichiáter szakvéleménye. A testület igencsak megosztott, és nem lehet kizárni, hogy arra a következtetésre jut, hogy Breiviket újból meg kell vizsgálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik