Nagyvilág

Kínai hackerek támadtak az amerikai kereskedelmi kamarára

A hackerek legjelentősebb amerikai érdekérvényesítő csoport működéséről és hárommilliós tagságáról szereztek meg adatokat.

A Kínában tevékenykedő hackerek akár egy éven át is figyelhették az amerikai kereskedelmi kamara számítógépes rendszerét, mire tavaly májusban felfedezték a behatolást – jelentette a Wall Street Journal. Egyelőre nem világos, mekkora adatmennyiséghez fértek hozzá a hackerek. A lap információi szerint a támadók a kamara négy olyan munkatársára koncentráltak, akik Ázsiával foglalkoznak.

A lap által idézett források egyike szerint Washingtonban arra gyanakszanak, hogy a hackerek csoportja kapcsolatban áll a kínai kormánnyal. Az üzleti napilap megszólaltatta a kínai nagykövetség szóvivőjét, aki leszögezte: az olyan állításokra, hogy a számítógépes támadás mögött Kína állna, “semminemű bizonyíték nincs”, ezért azok “felelőtlenek”. A kérdést nem kellene “politizálni” – tette hozzá a szóvivő.

A kereskedelmi kamarának 450 alkalmazottja van, feladata az üzleti körök – köztük a legnagyobb amerikai konszernek -érdekeinek képviselete a törvényhozásban.

A WSJ szerint a megcsapolt e-mail üzenetek vállalatok és olyan fontos személyek nevét tartalmazták, akik kapcsolatban állnak a kereskedelmi kamarával. Szerepeltek bennük kereskedelempolitikai dokumentumok, üzleti találkozókról készített feljegyzések, üzleti utakról szóló beszámolók.

“Szokatlan számunkra, hogy egyértelműen olyan valakinek a keze van a dologban, aki nagyon érti a dolgát: pontosan tudta, hogy kik vagyunk, célirányosan szemelt ki magának bizonyos személyeket, és bonyolult eszközöket alkalmazott az információk megszerzése érdekében” – árulta el az újságnak David Chavern, a kamara számítástechnikai részlegének vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik