Nagyvilág

Brutális jéghegy került a sarki expedíció útjába

Óriási, több mint száz kilométer hosszú jéghegy hátráltat egy ausztrál expedíciót abban, hogy eljusson az Antarktiszra.

Három hajónak kellett szembesülnie azzal, hogy a Denison-foknál beékelődött jéghegy miatt nem tudják megközelíteni a partot. Az utazók arról akarnak megemlékezni a fehér kontinensen, hogy honfitársuk, az ausztrál Douglas Mawson száz éve vágott bele 1914-ig tartó antarktiszi expedíciójába. Mawson egyike volt az utolsó terra incognita, azaz ismeretlen föld pionírjainak. 1911. december 2-án hagyta el a tasmániai Hobart kikötőjét, január 8-án érkezett a Commonwealth-öbölbe. Az általuk épített barakkok a mai napig állnak a Denison-foknál.

Az időjárási viszonyok azonban most olyannyira hálátlanok, hogy a hajók – a szükséges felszerelés hiányában – nem tudnak átvágni a jégen, és helikopterek sincsenek – mondta az Antarktisszal foglalkozó ausztrál szolgálat szóvivője. “Nem tudják megközelíteni Mawson viskóit” – tette hozzá.

A B9B jelű, 2250 négyzetkilométeres jéghegy szabályosan beékelődött az öbölbe. A 400 méter vastagságú tömb 2010-ben nekiütközött a Mertz-gleccsernek, óriási darabot szakítva le a gleccserből. A “karambol” akkora volt, hogy befolyással lett az óceáni áramlatra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik